„Jabuka razdora“: Šta Amerika zamera Nemačkoj

© REUTERS / Joshua RobertsPredsednika SAD Donald Tramp i kancelarka Nemačke Angela Merkel u Vašingtonu
Predsednika SAD Donald Tramp i kancelarka Nemačke Angela Merkel u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još jedne u nizu američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“, čije se uvođenje trenutno razmatra u Vašingtonu, mogu da zakače nemačke kompanije, izjavio je za agenciju „En-es-en“ vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov.

Ekspert je objasnio da su Nemci zainteresovani za isporuku jeftinog ruskog goriva, ali da bi zbog američke politike Evropa mogla da se suoči sa njegovim deficitom.

„U skladu s tim, cene će rasti i isporučioci američkog tečnog prirodnog gasa moći će ekonomično da dostavljaju gas u Evropu. Oni trenutno trpe gubitke i kritikuju Nemačku da ne uplaćuje dovoljno u budžet NATO-a, traže da im se doplaćuje za gas, jer sadrži 'molekul slobode'. Nemci brane svoju slobodu izbora i mogućnost da kupuju jeftin ruski gas, umesto skupog američkog“, istakao je Juškov.

Juškov je takođe precizirao da bi uvođenje novih sankcija protiv „Severnog toka 2“ moglo negativno da utiče i na sam Berlin.

„Gasovod izlazi na obalu Nemačke, koja gas dobija iz cevi. Ispostavlja se da sankcije treba uvoditi već protiv operatora i regulatora kopnenog dela projekta, drugim rečima -  protiv Nemačke“, istakao je on.

Ranije je američko izdanje „Politiko“, pozivajući se na visokog zvaničnika američke administracije, saopštilo da su američki predsednik Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom telefonskog razgovora imali žučnu raspravu o NATO-u, odnosima s Kinom, kao i o realizaciji projekta „Severni tok 2“.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPolaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"
„Jabuka razdora“: Šta Amerika zamera Nemačkoj - Sputnik Srbija
Polaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"

 Krajem prošle godine Tramp je potpisao vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode, odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD. Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Ranije je odlazeći ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“. Tim povodom oglasila se predstavnica za štampu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar koja je istakla da je loš tajming za širenje sankcija prema projektu „Severni tok 2“ u ovom trenutku, jer postoje i drugi problemi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala