Britansko državljanstvo za stanovnike Hongkonga na lakši način

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaDemonstranti u Hongkongu nose strane zastave
Demonstranti u Hongkongu nose strane zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija je spremna da ponudi proširena prava na vize i put do državljanstva za skoro tri miliona stanovnika Hongkonga, kao odgovor na nameru Kine da u bivšoj britanskoj koloniji uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab izjavio je da će, ukoliko Peking nastavi, Velika Britanija proširiti prava na 350.000 vlasnika pasoša „britanske nacionalnosti u inostranstvu" (BNO).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije saopštilo je da će se ova politika primeniti na sve BNO koji su trenutno u Hongkongu, odnosno mnogo veću grupu koja broji oko 2,9 miliona ljudi, prema podacima britanske vlade.

„Ako Kina nametne ovaj zakon, istražićemo mogućnosti kako da BNO podnesu zahtev za dozvolu boravka u Velikoj Britaniji, i njihov put ka državljanstvu", izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, preneo je Tanjug.

Demokratski aktivisti, diplomate i neki iz poslovnog sveta strahuju da će sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti ugroziti njegov poluautonomni status i ulogu globalnog finansijskog centra.

Kineske vlasti i vlada Hongkonga tvrde da zakon ne ugrožava autonomiju grada i da će interesi stranih investitora biti sačuvani.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala