Rusija planira da proširi svoje baze u Siriji

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaRuski bombarder Su-24 poleće sa baze "Hmejmim" u sirijskoj provinciji Latakija
Ruski bombarder Su-24 poleće sa baze Hmejmim u sirijskoj provinciji Latakija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Ministarstvu odbrane i Ministarstvu inostranih poslova da razgovaraju sa rukovodstvom Sirije o predaji dodatne nepokretnosti i akvatorije u području sirijske obale, navodi se u saopštenju predsednika.
„Prihvatiti predlog Vlade Rusije da se potpiše Protokol br. 1 u okviru Sporazuma između Rusije i Sirije o raspoređivanju avijacione grupe Oružanih snaga Rusije na teritoriju Sirije od 26. aprila 2015. godine o predaji dodatne nepokretnosti i vodene površine“, navodi se u dokumentu.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo inostranih poslova imaju pravo da potpišu u ime Rusije navedeni protokol.

Rusija u Siriji poseduje dve baze — avijacionu Hmejmim u području Latakije i morsku u Tartusu.

„O proširenju baze Hmejmim se odavno govori. To je potrebno i radi bezbednosti baze koja je često meta granatiranja i radi razvoja postojeće infrastrukture vojnog i civilnog aerodroma“, rekao je „Komersantu“ ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove Ilja Kramnik. On je podsetio da je ruska baza blizu aerodroma Latakija i da koristi njegovu infrastrukturu.

„Proširenje Tartusa je značajniji projekat, jer bi tamo trebalo da bude napravljena prava morska baza u koju će moći da uplovljavaju svi brodovi, pa i nosači aviona. U ovim granicama taj zadatak nije rešen i biće neizbežna tema predaje dodatne teritorije“, rekao je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala