Rusija na Krimu gradi svoje „mistrale“

Pratite nasTelegramOdyssey
Novinar lista „Forbs“ video je u univerzalnim desantnim brodovima koje Rusija pravi na Krimu kopiju francuskih nosača helikoptera tipa „Mistral“.

Kako su javili mediji, Kremlj je potpisao ugovor sa Kerčkim brodogradilištem na Krimu za izgradnju dva broda projekta 23900 u vrednosti od 1,4 milijarde dolara. Svaki od ta dva broda koja spolja liče na francuske desantne nosače helikoptera, imaće nosivost 25.000 tona i moći će da prime 20 velikih helikoptera i 900 padobranaca.

Novinar „Forbsa“ Dejvid Eks podseća da je nakon ulaska Krima u sastav Rusije 2014. godine Pariz raskinuo ugovor za isporuke „mistrala“, ali je ostala potreba Moskve za savremenim univerzalnim desantnim brodovima sa velikom nosivošću, na kojima mogu biti raspoređeni helikopteri.

Novinar je naveo reči stručnjaka Centra za vojno-pomorsku analizu u državi Virdžinija, koji smatra da ako u Rusiji „budu pravljeni takvi brodovi, prilikom njihove izgradnje nesumnjivo će se koristiti iskustvo koje su Rusi usvojili od Francuza u okviru ugovora za isporuku mistrala“.

On smatra da Rusija namerava da prekopira „mistrale“, ali nije siguran i da će uspeti u tome.

Prošle godine je bilo saopšteno da se u Rusiji već 2025. godine mogu pojaviti nosači helikoptera, slični „mistralima“. Međutim, eksperti smatraju da bi po svojim karakteristikama ruski brod trebalo da bude bolji od francuskog analoga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala