Rusija i Francuska: Obnoviti pregovore o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistemi
Raketni sistemi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U zajedničkom izveštaju ruskih i francuskih senatora, francuski parlamentarci pozvali su da se otpočnu pregovori o obnovi kontrole nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi, izjavio je šef međunarodnog odbora Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Na sednici odbora Saveta Federacije Rusije razmatran je izveštaj o stanju rusko-francuskih odnosa, koji su pripremili Savet Federacije i francuski Senat.

Kosačov se nada da će predstavljanje izveštaja biti moguće pre kraja prolećnog zasedanja.

„Dokument sadrži poziv francuskih kolega da se bez odlaganja započnu pregovori o ponovnoj kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi”, istakao je on.

Senator je podsetio da su Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) ratifikovali Rusija i još tri države, ali nijedna zemlja-članica NATO-a nije ratifikovala prilagođeni sporazum u parlamentu.

On je takođe istakao da su francuske kolege, „u delu izveštaja koji se tiče međunarodne bezbednosti, uspele da izbegnu iskušenje i ponove stavove kojih se drže Brisel i NATO”.

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZNATO
Rusija i Francuska: Obnoviti pregovore o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem - Sputnik Srbija
NATO

Francuski zakonodavci, naglasio je on, predlažu obnavljanje međunarodnih pregovora o sporazumima u oblasti bezbednosti, ne svodeći ih samo na rusko-američki format razmatranja.

„Po mišljenju francuskih kolega, Moskva i Pariz mogli bi da postanu pokretačka snaga u obnavljanju dijaloga o budućnosti u oblasti kontrole nad naoružanjem”, istakao je ruski senator.

Prema njegovim rečima, francuska strana takođe smatra da je važno intenzivirati dijalog među odbrambenim institucijama dve zemlje, kao i saradnju u sferi sajber bezbednosti. Pored toga, naglašena je i destruktivna uloga sankcija.

Rusko-francuski timovi posvetili su pažnju i analizi nastanka i mogućih načina regulisanja sukoba na Bliskom i Srednjem istoku i u Severnoj Africi, kao i Ukrajini, za čije pitanje ostaje od velike važnosti ispunjavanje Minskih sporazuma.

Sporazum o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem

Podsetimo, prvobitni CFE Sporazum 1990. godine potpisalo je 16 članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta, postavljajući podjednaka ograničenja za oba bloka po pitanju pet kategorija konvencionalnog naoružanja i vojne opreme, uključujući tenkove, borbena oklopna vozila, artiljeriju, ofanzivne helikoptere i borbene avione.

Moskva - Sputnik Srbija
Rusija se povukla iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju

„Prilagođena“ verzija Sporazuma potpisana je 1999. godine, ali su članice NATO-a odbile da ga ratifikuju dok Rusija ne povuče svoje trupe iz Gruzije i otcepljenog moldavskog regiona Pridnjestrovlje.

U decembru 2007. godine, Rusija je nametnula jednostrani moratorijum na primenu Sporazuma, naglašavajući njegovu „trivijalnost“ u odnosu na planove NATO-a da pojača svoje vojno prisustvo u Istočnoj Evropi i činjenicu da je Alijansa odbila da ratifikuje prilagođenu verziju.

Novembra 2011. države-članice NATO-a saopštile su da više neće deliti informacije o konvencionalnom naoružanju i trupama sa Rusijom. U novembru 2014. godine, Rusija je suspendovala implementaciju CFE Sporazuma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala