Na ruskoj raketi otkriveno curenje otrovnog goriva

© Foto : Roscosmos / Ivan Timoshenko / Pavel Shvets / Yuzhny Space CenterPusk raketы-nositelя "Soюz-2.1b" s razgonnыm blokom "Fregat" i 34 kosmičeskimi apparatami OneWeb na bortu s kosmodroma Baйkonur
Pusk raketы-nositelя Soюz-2.1b s razgonnыm blokom Fregat i 34 kosmičeskimi apparatami OneWeb na bortu s kosmodroma Baйkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Curenje otrovnog goriva primećeno je na ruskom potisnom bloku „Fregat“, koji se skladišti na kosmodromu „Kuru“ u Francuskoj Gvajani, specijalisti će početkom juna krenuti iz Rusije kako bi rešili taj problem, saopštio je predstavnik pres-službe „Roskosmosa“.
„Francuska strana je 21. maja saopštila da je na mestu gde se čuva potisni blok 'Fregat' na kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani registrovana periodična signalizacija sistema za detekciju isparavanja oksidacionog agensa (azot tetroksida)“, saopštio je sagovornik agencije.

On je istakao da rukovodstvo Naučno-proizvodnog udruženja „Lavočkin“, kompanija „Glavkosmos“ i Centar za eksploataciju objekata kopnene kosmičke infrastrukture preduzimaju sve korake kako bi procenili situaciju i obezbedili potrebne mere, kao i da organizuju odlazak grupe specijalista u Francusku Gvajanu.

„Dolazak grupe u kosmički centar u Gvajani očekuje se u prvoj polovini juna ove godine. Svi radovi biće izvedeni uz poštovanje sanitarnih i epidemioloških zahteva“, dodao je predstavnik pres-službe „Roskosmosa“.

Prema njegovim rečima, „Fregat“ je smešten u prostoriji koja ispunjava sve međunarodne bezbednosne standarde, uključujući i ekološke bezbednosti, i ne predstavlja pretnju po osoblje i okolinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala