Moskva: Nema vojnog rešenja za libijsku krizu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaBorbe u Libiji
Borbe u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva insistira na tome da vojnog rešenja za libijsku krizu nema, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ruska strana će i dalje u kontaktima sa svim učesnicima libijskog sukoba stavljati akcenat na to da vojno rešenje nema perspektivu niti je efikasno, da nema alternative za političko rešavanje situacije i da se treba pridržavati onih odluka koje su donete“, rekla je Zaharova.

Situacija u Libiji se i dalje pogoršava, ocenila je Zaharova i dodala da je primirje definitvno prekinuto.

„Borbena dejstva su obnovljena u punom obimu“, rekla je Zaharova i dodala da je situacija na terenu suštinski drugačija nego što je bila u trenutku obustavljanja borbenih dejstava.

Prema njenim rečima, zahvaljujući jakoj spoljnoj podršci odnos snaga se promenio. Dalje produbljivanje krize u Libiji može da ima katastrofalne posledice, istakla je ona.

„Uvereni smo da produbljivanje krize, koju mi smatramo sistemskom, preti Libiji i njenom napaćenom narodu katastrofalnim posledicama“, rekla je Zaharova tokom onlajn konferencije Moskovskog diplomatskog kluba.

Ona je dodala da međunarodna zajednica mora da uloži maksimalne napore kako bi pomogla Libijcima da prevaziđu tu situaciju.

Poslednji Sporazum o prekidu vatre između Vlade nacionalnog jedinstva i Libijske nacionalne armije postignut je 19. januara na konferenciji u Berlinu, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Međutim, ovo primirje nikad nije zaživelo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala