Kosačov: Zapad strahuje od simpatija saveznika prema Rusiji i Kini, zato preti i ucenjuje

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Konstantin Kosačov smatra da se Zapad boji da će sopstveni neuspeh u borbi protiv virusa korona izazvati simpatije nekih od saveznika prema Rusiji i Kini i u tome vidi objašnjenje za optužbe na račun Moskve da humanitarnu i medicinsku pomoć želi da iskoristi za „jačanje geopolitčkog uticaja“.

Pre nekoliko dana i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je govorio o istoj temi i istakao da zapadne zemlje žele da iskoriste pandemiju virusa korona za kažnjavanje vlada koje im ne odgovaraju i zabranjuju državama pogođenim kovidom 19 da se obraćaju Rusiji za pomoć.

„Ispostavilo se da nisu svi bili spremni za test pandemije. Čak i u ovim uslovima, kada je globalni izazov trebalo da nas zbliži i makar privremeno primora da se zaboravi na suprotnosti, ponovo se pojavljuje grabežljivo ponašanje. Ne mogu svi da odole iskušenju da deluju po principu ‘svako za sebe’”, objasnio je Lavrov u članku za kineski list „Gobal Tajms”.

Kosačov kaže ga nimalo ne čudi ono na šta je ukazao Lavrov.

„To se, na žalost, uklapa u logiku ponašanja naših geopolitčkih oponenata“, naveo je on i dodao da Zapad u svakoj situaciji, čak i onda kada to pogađa interese, bezbednost i zdravlje ljudi, u prvi plan stavlja zadatak da obezbedi svoju dominaciju u svetu – i to ne kroz konkurenciju, već vršeći pritisak na suparnike.

Kako je dodao, na Zapadu ne iščezava podela na „saveznike i protivnike“ čak i ni onda kada je svetu potreban kolektivan odgovor na zajedničku nesreću.

„Dolazi do otvorenih ucena i zastrašivanja onih zemalja koje teoretski mogu da zamisle zbližavanje s Rusijom kroz borbu protiv pandemije“, zaključuje Kosačov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala