Dve strane medalje: Merkelova i za dijalog i za kritiku Rusije

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politika vlade nemačke kancelarke Angele Merkel prema Rusiji ostaće ista kao i do sada i zasnivaće se na dijalogu u okviru kojeg će Nemačka stalno iznositi neslaganje sa određenim postupcima Moskve, ali se ne mogu praviti poređenja s vremenom Hladnog rata, poručuju iz Berlina.
„Kancelarka koliko god da je ukazivala na probleme u ponašanju Rusije, toliko je navodila i oblasti u kojima nam je Rusija potrebna. To je pristup Nemačke, vlade — ne prekidati dijalog s Rusijom, ali u isto vreme ukazivati na to gde je Rusija, na primer, prekršila međunarodno pravo ili preduzela destabilizirajuće mere“, naveo je portparol kancelarke Štefan Zajbert.

On je na taj način odgovorio na pitanje da li poslednje izjave Merkelove po pitanju Rusije predstavljaju signal da Berlin više ne smatra da je važno da s Moskvom gradi „partnerstvo“.

Prema njegovim rečima, bilo bi pogrešno praviti paralele s vremenom Hladnog rata ili odnosom Zapada prema nekadašnjem SSSR-u.

„Moramo da radimo u tom političkom prostoru u kojem se nalazimo i u kojem je Rusija načinila niz postupaka koji predstavljaju kršenje međunarodnog poretka. Rusiju, nažalost, treba smatrati odgovornom za sajber-operacije koje u zapadnim i istočnoevropskim zemljama imaju efekat propagandnih akcija. Postoji čitav niz tema koje možemo navesti, ali u isto vreme kancelarka je bila i jeste neko ko je za pošten dijalog s Rusijom i lično s predsednikom Vladimirom Putinom“, dodao je on.

Odnose između dveju zemalja trenutno opterećuje slučaj sajber-napada na nemački Bundestag 2015. godine, za koji Berlin optužuje Rusiju. Merkelova je u Bundestagu rekla da namerava da razvija odnose sa Rusijom, ali da slučaj sajber-napada samo komplikuje taj proces.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u više navrata je istakao da Berlin nije predočio nikakve dokaze o umešanosti Rusije u napad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala