Crna Gora otvorila granicu samo za deo Srbije

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICVojnik Crne Gore
Vojnik Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora je ipak otvorila svoje granice za Srbiju. Doduše, samo za jedan njen deo — za južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Iako Srbija nije na spisku država kojima je Crna Gora podigla rampu da bi njeni građani mogli slobodno da putuju, Podgorica je otvorila vrata srpskom Kosovu.

Jer, po Rezoluciji 12 44 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kosovo je sastavni deo Srbije. Takođe, iako Crna Gora priznaje lažnu, bespravnu i nijednim pravnom aktom utemeljenu nezavisnost Kosova, za većinu planete to nije država, već južna pokrajina Srbije.

Tako da, formalno pravno, poštujući sve međunarodne norme, iako je Crna Gora možda iz političkih razloga želela da zadrži zatvorene granice prema Srbiji, ona se u stvari otvorila prema srcu Srbije — Kosovu i Metohiji.

Tačno je da svi ovi nepomerljivi argumenti deluju pomalo cinično i u suprotnosti sa dešavanjima na terenu.

Ali je tačno da u ovoj regionalnoj igri „podmetanja“ i spoticanja ni ove pravno i politički utemeljene činjenice ne mogu da naškode. Bar otkrivaju sav besmisao zamršenih međukomšijskih odnosa na Balkanu.

Tako da, biće da je zvanična Podgorica u stvari rešila etapno da otvara svoje granice prema Srbiji. Krenula je od južnog dela, a nadamo se da će, kad se ovih dana vreme prolepša i građani požele more, podići rampe i prema centralnoj Srbiji i severnoj pokrajini Vojvodini.

U severnim delovima Srbije je ionako hladnije, pa letnja sezona i počinje malo kasnije. Eto, najbolje da sve ove pomalo nelogične i nekorektne poteze Podgorice shvatimo na ovaj — pravno utemeljen način.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala