Amerika će uvesti sankcije Kini zbog Hongkonga

© AP Photo / Richard DrewDonald Tramp
Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da namerava da uvede sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra.

Tramp je saopštio da SAD ukidaju sve olakšice, između ostalog, trgovinske, koje je do sada imao Hongkong.

„Kina nije održala obećanje da će osigurati autonomiju Hongkonga“, rekao je američki lider.

Po njegovim rečima, Peking je „narušio preuzete obaveze“ i „jednostrano preuzeo kontrolu nad situacijom u sferi bezbednosti Hongkonga“.

„To je tragedija za sve stanovnike Kine, Hongkonga i celog sveta“, naveo je Tramp.

„Kina je zamenila formulu „jedna država – dva sistema“ na „jedna država – jedan sistem“, zato sam naložio da moja administarcija počne proces ukidanja olakšica koji daju privilegije Hongkongu“, dodao je on na konferenkciji za štampu u Beloj kući.

Tramp je obećao da će Vašington revidirati sve preporuke Amerikancima povodom putovanja u ovaj nemirni region, i takođe ograničio ulazak u SAD naučnicima iz Kine, jer bi, navodno, mogli da ugroze bezbednost zemlje.

Američki predsednik je saopštio da će „SAD preduzeti sve neophodne korake kako bi se činovnici Kine i Hongkonga, koji su direktno ili indirektno umešani u kršenja autonimije administrativnog okruga, našli pod udarom sankcija“.

On je dodao da će razmotriti mere protiv kineskih kompanija koje trguju na američkim berzama, jer bi, kako kaže, ulaganje u te kompanije moglo da izloži američke državljane neosnovanom riziku. 

Ranije je Kina saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala