Ambasadori Kine i Rusije u Srbiji: Države da prevaziđu neslaganja /video/

© Sputnik / Branko MaksimovićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina će u naredne dve godine zemljama koje su najviše pogođene virusom korona pomoći sa dve milijarde dolara, rekla je danas ambasadorka te zemlje u Srbiji Čen Bo.

Ona je na konferenciji „Geopolitičke posledice pandemije kovid 19“ u Beogradu rekla da će Kina nastojati da se i dalje otvara prema svetu i da obezbedi lakši pristup investicijama ka kineskom tržištu.

Ambasadorka je navela da će Kina do kraja godine otvoriti novih devet miliona radnih mesta, što je jedna od mera u borbi protiv ekonomskih posledica virusa korona, kao i da će raditi na očuvanju životnog standarda i pomoći malim i srednjim preduzećima.

„Zemlje nikada nisu bile povezanije nego danas, jer celokupno društvo deli zajedničku sudbinu“, primetila je Čen Bo i poručila da su pred svetom dva zadatka, jedan je redovna prevencija, a drugi ekonomski oparavak.

Kako je navela, nijedna se zemlja ne može suočiti sama sa izazovima, ni Srbija, ali ni Kina, Rusija, Evropa ili Amerika.

„Niko ne može sam, zato sve zemlje treba da prevaziđu predrasude i neslaganja i da rade zajedno“, ocenila je Čen Bo.

Prema njenim rečima, Kina će promovisati globalizaciju, ali u cilju otvorenosti i opšteg dobra.

„Moramo zajedno da se dogovaramo, a ne da o svemu odlučuju jedna ili dve zemlje. Potrebno je veće poštovanje principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa i da se pridržavamo principa jednakosti velikih i malih zemalja“, dodala je Čen Bo.

Kina će poštovati principe mirne saradnje, a kada je reč o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, činjenica je da postoje mnoga neslaganja između dve zemlje, ali Čen Bo navodi da ipak ima prostora za saradnju.

„Amerika i Kina imaju različita istorijska, kulturološka iskustva, različite političke sisteme. Međutim, to ne znači da nema prostora za saradnju. Kina je i dalje voljna da u duhu beskonfrontacije i bez konflikta na osnovu uzajamnog poštovanja zajedno sa Amerikom izgradi stabilne odnose“, rekla je ambasadorka.

Dodala je da je to u interesu obe zemlje, kao i da mnoge zemlje od njih u svetu to očekuju.

„Kina i Amerika kao glavne ekonomske sile odgovorne su za mirovni razvoj sveta. Kina nema nameru ni pre ni posle epidemije da menja Ameriku, ali i ne prihvatamo bilo kakve pokušaje da se promeni razvojni put koji je kineski narod izabrao, niti ćemo prihvatiti da se narušava naš teritorijalni suverenitet“, rekla je Čen Bo.

© Sputnik / sputnik Konferencija „Svet posle virusa korona“
Ambasadori Kine i Rusije u Srbiji: Države da prevaziđu neslaganja /video/ - Sputnik Srbija
Konferencija „Svet posle virusa korona“

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je kazao da ovo nije prva epidemija koja se dogodila zemaljskoj kugli, ali da je pandemija virusa korona pokazala veći nivo komunikacije i povezanosti u svetu.

„Očigledno je da zbog toga sada niko ne stoji po strani. Ranije se razmišljalo o prirodnim katastrofama, terorizmu, ali nisu svi bili uključeni, jer su bili daleko od žarišta. Međutim, kriza sa koronom je pokazala da nijedna zemlja, pa ni nijedan čovek ne može sebe da sačuva u mirnoj luci“, rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je ocenio da će se svet još brže kretati prema međunarodnoj globalnoj saradnji, navodeći da je to budućnost.

Bocan-Harčenko je primetio da je bilo zemalja koje su, kako je rekao, bile „ošamućene“ u krizi i da nisu znale da pronađu odgovor u novim uslovima.

© Sputnik / Branko MaksimovićBocan-Harčenko na Konferenciji „Svet posle virusa korona“
Ambasadori Kine i Rusije u Srbiji: Države da prevaziđu neslaganja /video/ - Sputnik Srbija
Bocan-Harčenko na Konferenciji „Svet posle virusa korona“

Ambasador Rusije je rekao da su njihovi istraživački instituti posvećeni da pronađu lek protiv korone, odnosno vakcinu, ali i da je ta zemlja otvorena da pruži pomoć i razmenjuje iskustva sa ciljem da cela međunarodna zajednica što pre dođe do odgovora.

On je naveo da veća pažnja treba da se usmeri prema pretnjama biološke prirode.

Šta je predsenik Srbije Aleksandar Vučić rekao na ovoj konferenciji, čitajte OVDE.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala