Ambasador: SAD nastoje da kosmos pretvore u poprište potencijalnog sukoba s Rusijom

CC0 / piksabej / Kometa
Kometa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika s ciljem pokušava da od kosmosa napravi platformu za mogući sukob s Rusijom, kaže ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„Vidimo da Amerikanci s ciljem, uz podršku saveznika, NATO, pokušavaju da od kosomosa načine sferu borbenih dejstava i potencijalnih sukoba između naših zemalja“, rekao je Antonov u intervjuu za TV „Zvezda“.

Ambasador je dodao da Moskva za sada bez uspeha pokušava da ubedi Vašington u saradnju s ciljem da se spreči trka u naoružanju u kosmosu.

„I pre 25 godina su postojali isti problemi. Uvek smo pokušavali da ubedimo Amerikance: ‘Prijatelji, mnogo manje sredstava treba uložiti da se spreči trka u naoružanju nego posle u razoružavanje’“, naveo je Antonov.

Rusiju, kaže, ozbiljno brinu planovi SAD i zato na svim mogućim mestima insistira na rezoluciji o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu.

„Zajedno s kineskim prijateljima smo na konferenciji o razoružavanju razradili instrumente, dogovor o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu. Ali, taj projekat nije podržao čitav niz evropskih država i u prvom redu SAD“, rekao je ambasador.

On je rekao i da se američka strana složila da se obnovi dijalog o ovom pitanju, ali da je pandemija virusa korona promenila planove.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala