Ambasada: Hrvatska ostaje otvorena za goste iz Srbije

CC BY 2.0 / Olivier Bacquet / JelsaJelsa na Hvaru, mesto gde se nalazilo Beogradsko dečje odmaralište
Jelsa na Hvaru, mesto gde se nalazilo Beogradsko dečje odmaralište - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka kojom je Hrvatska ukinula zabranu prelaska granice za deset zemalja, među kojima se nije našla Srbija, nije motivisana bilateralnim odnosom prema Srbiji, naglašeno je iz Ambasade Hrvatske u Beogradu i navedeno da je odluka usklađena s preporukama Evropske komisije.

Preporuka, pritom, najavljuje moguću promenu graničnog režima s trećim zemljama, posebno sa državama Zapadnog Balkana, kaže se u saopštenju hrvatske ambasade dostavljenom Tanjugu.

„Utoliko ova odluka nije ni na koji način motivisana bilateralnim odnosom prema Republici Srbiji, kako se neutemeljeno tumači i komentariše u delu medijske i političke scene. Štaviše, praćenje epidemioloških procena otvoriće mogućnost novim odlukama o prelasku granica Republike Hrvatske. Naročito u vreme početka turističke sezone, u kojoj Hrvatska ostaje otvorena za turiste, poslovne ljude i druge goste iz Republike Srbije“, navodi se u saopštenju Ambasade Hrvatske.

Hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak rekao je za portal „Nova S“ da je dovoljno da građani Srbije rezervišu smeštaj u Hrvatskoj, pokažu dokaz na granici gde i kod koga idu i da mogu ući u zemlju i otići na more.

„Sa 10 zemalja uspostavili smo bilateralne dogovore da ćemo ih puštati na granici da uđu u Hrvatsku, ali se moraju prijaviti unapred. Njihovi građani moraju da dobiju uputstva kako da se ponašaju u našoj zemlji zbog virusa korona. Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz“, naveo je Capak.

„Ako recimo imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemlji, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o bukingu. Kod nas nije potrebno raditi test na koronu, samo da pokažete na granici zašto ulazite u zemlju“, objašnjava Capak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala