Sve legende o crkvi u Kučima: Odavde se išlo u Kosovski boj /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićCrkva na Ublima
Crkva na Ublima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na samo nekoliko desetina metara pored crkve Vaznesenja Gospodnjem na Uble u Kučima i dan danas stoji veoma stara kamena crkva posvećena Svetom Jovanu Bogoslovu.

Ako vas bilo kojim povodom put navede ka tom mjestu, gotovo da nema mještanina Ubala ili Kuča koji vam sa potpunim uvjerenjem i naročitim ponosom neće posvjedočiti da su se uprvo u toj crkvi stanovnici iz okolnih krajeva 1389. godine pričestili pred polazak u veliku Kosovsku bitku.

© Sputnik / Nebojša PopovićCrkva na Ublima je zakonom zaštićeno kulturno dobro
Sve legende o crkvi u Kučima: Odavde se išlo u Kosovski boj /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva na Ublima je zakonom zaštićeno kulturno dobro

Legenda o ovoj crkvi očito je i danas neobično živa, a koliko u njoj ima istine, Sputnjik je pitao uglednog poznavaoca istorije Kučkog kraja dr Radomira Raja Prelevića. On nam je kazao da je ono što se za staru crkvu Svetog Jovana Bogoslova danas pouzdano zna jeste da je ona zajedno sa još druge dvije crkve u Kučima – crkva na Medunu, kao i ona u selu Kosor – napravljena od „ruskih para“, što znači da je u pitanju kraj 17. vijeka.

Ipak, Prelević naglašava da je se za ovu crkvu koja je danas zakonom zaštićena kao kulturno dobro, na prvom mjestu vežu narodno predanje i legende.

„One prvo govore da su se 1614. godine kada je bio Drugi kongres balkanskog saveza u Crnoj Gori, ovdje pričestili njegovi učesnici iz Bugarske, Srbije, Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore... Sledeće što je legenda koju je danas i mitropolit Amfilohije potvrdio –to je da je 1554. godine ovdje održan sabor srpske patrijaršije iz Peći, kada su svi srpski arhijereji i vladike bili prisutni“, kaže Prelević.
© Sputnik / Nebojša PopovićCrkva u Ublima, u kojoj su se Kuči pričestili pred odlazak u Boj na Kosovu 1389.
Sve legende o crkvi u Kučima: Odavde se išlo u Kosovski boj /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva u Ublima, u kojoj su se Kuči pričestili pred odlazak u Boj na Kosovu 1389.

Ipak, najdublja legenda, po riječima našeg sagovornika, kaže da je vojska koja je sa ovih prostora išla u Boj na Kosovo prethodno posjetila upravo ovu crkvu.

„Istorijskih podataka o tome nema, ali legenda kaže da su se pričestili u ovoj crkvi. Prema tome, sve ove legende nas upićuju da je na mjestu ove crkve prethodno postojala crkva koja je bila ovdje prije ove građevine koju danas vidimo. Što se pak tiče ove sadašnje, pouzdano sjećanje Kuča, kao i predanje, govore nam da je ona napravljena od ruskih para, odnosno, novca ruskih careva“, zaključuje Prelević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala