Šta kažu poslanici parlamenta Crne Gore o rampi za državljane Srbije

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka zvanične Podgorice da se Srbija ne nađe na listi država prema kojima će Crna Gora od 1. juna otvoriti granicu nepotrebno će iskomplikovati život građanima obe zemlje, a naneće štetu i turističkom sektoru Crne Gore, ocenjuju opozicioni poslanici u parlamentu Crne Gore.

Poslanik opozicionog Demosa Neđeljko Rudović smatra da je reč o „političkoj igranki“ koja se donosi zbog unutrašnjih političkih prilika u obe zemlje, a sve u kontekstu predizborne kampanje.

„I vladi u Podgorici i vladi u Beogradu su potrebni tobožnji spoljni neprijatelji da bi na taj način mogli da nastave sa svojom predizbornom kampanjom. Na taj način se neodgovorno pravi šteta građanima Crne Gore. Vlast treba da postoji kako bi rešavala probleme i da bi ljudima olakšavala, a ne da bi im komplikovala život. To se nažalost predugo dešava i u Podgorici i u Beogradu i širom regiona i to je naša zbilja“, kaže Rudović za Sputnjik.

Porodicama iskomplikovan život

U prilog tome, on dodaje da zna za konkretan primjer čovjeka koji ne može da dođe iz Beograda da bude sa svojim članom porodice u Crnoj Gori u nekim trenucima koji su vrlo specifični i delikatni.

Montenegro erlajns - Sputnik Srbija
Zabranjeno sletanje aviona „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom

„Dakle, u pitanju je državljanin Srbije koji je porijeklom iz Crne Gore, živi u Beogradu i ne može da dođe da vidi člana svoje porodice koji živi u Crnoj Gori. Ja mislim da takvih primjera ima mnogo i kao građanin pozivam na razum i odgovornost prema građanima“, kaže Rudović.

Poslanik Demosa je takođe apelovao na medije iz Srbije da ne potpiruju netrpeljivost među građanima neosnovanim „širenjem straha i izmišljanjem bandi koje se spremaju da lome automobile srpskim državljanima“, jer to može samo da šteti i Crnoj Gori i njenoj ekonomiji, ali i međusobnim odnosima.

„Na taj način se podstiče mržnja i to je priprema za trovanje društva i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali sam ja ubijeđen da to na kraju ne može imati ozbiljniji efekat“, uvjeren je Rudović.

Nastavak antisrpske politike

Sa druge strane, Budimir Aleksić iz Nove srpske demokratije (NSD) smatra da za sve poznavaoce prilika u Crnoj Gori u poslednjih 20 godina tenzije nisu nikakvo iznaneđenje, već samo nastavak antisrpske, izolacionističke i separacionističke politike koju Vlada Crne Gore i Milo Đukanović lično kao šef režima vode od 1997. godine.

„Oni se otvaraju prema Albaniji, Hrvatskoj i zemljama NATO pakta, a zatvaraju prema svojim tradicionalnim saveznicima i prijateljima poput Srbije i Rusije. I to sve treba posmatrati u sklopu crnogorskog ideološkog projekta koji je Milo Đukanović definisao čuvenim svojim stavom da Crna Gora treba da izađe iz svog tradicionalnog istorijskog, civilizacijskog kruga istočno-pravoslavnog i slovensko-vizantijskog, i da uđe u zapadno-katolički civilizacijski krug“, kaže Aleksić za Sputnjik.

Udar za turističku sezonu

Što se tiče turističke sezone, ukoliko ne dođu srpski turisti ove godine, sezona, prema mišljenju Aleksića — „ne postoji“.

Vučić o odluci Crne Gore: Mi se u tom blatu nećemo valjati

„Znamo da je najveći broj turista iz Srbije. Međutim, ovaj režim je spreman da žrtvuje ekonomske interese zemlje, jer njih ekonomija ove zemlje ne interesuje. Oni dvadeset i više godina vode ‘ekonomiju pohare’. Oni su ovu zemlju poharali, opljačkali i uništili. Iznijeli šest milijardi evra iz zemlje prema podacima američkih službi i analitičara, te prema tome — to što će propasti turistička sezona i što će budžet Crne Gore da trpi, to njih uopšte ne zanima. Uostalom, poznato je da je Crna Gora jedna nesuverena i marionetska država pod upravom stranih ambasadora“, decidan je Aleksić.

Podsjetimo, odgovarajuća na pitanja novinara nakon premijerskog sata, crnogorski premijer Duško Marković kazao je da odluka da granica od 1. juna ne bude otvorena i za državljane Srbije nije politička, već da se radi o stručnoj procjeni na osnovu epidemiloških standarda Nacionalnog koordinacionog tijela.

„Srbija se uspješno nosi sa epidemojom koronavirusa i mi u Vladi se nadamo da će se to(otvaranje) desiti brže nego što standardi govore. U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane“, poručio je Marković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala