Ruska vojska dobija „Bronebojščik“, raketu koja probija sve prepreke

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaRD 171 raketni motor sa tečnim pogonom u radionici NPO Energomaš u Moskovskoj oblasti.
RD 171 raketni motor sa tečnim pogonom u radionici NPO Energomaš u Moskovskoj oblasti. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Serijske isporuke novih avionskih raketa „Bronebojščik“ u rusku vojsku počeće iduće godine. Jedna od glavnih karakteristika nenavođene rakete S-8OFP je u tome što može bez pada da probija sve prepreke na putu ka određenom cilju. Kompaktni motor malih dimenzija na visokenergetsko gorivo omogućio je povećanje mase bojeve glave i povećanje dometa.
Bronebojščik - Sputnik Srbija
I oklop puca: Rusija testirala najnoviju raketu S-8

Radi se o raketama vazduh-zemlja, predviđenim za naoružanje aviona tipa Su-25 pete generacije i višenamenskog helikoptera Mi-8.

„Moćna bojeva glava je takođe izuzetno važna karakteristika. Mudri ljudi naše odbrambene industrije uspeli su da naprave motor koji omogućava da se dva do tri puta poveća potencijal bojeve glave. Motor je postao manji po veličini, što je omogućilo da se poveća masa bojeve glave, što je izuzetno važno za raketu“, kaže “ ruski vojni ekspert Viktor Baranec.

Raketa koja može da probije sve prepreke

Govoreći o karakteristikama rakete S-8OFP „Bronebojščik“, Baranec ističe veliki izvozni potencijal novog projektila i njegove jedinstvene mogućnosti.

„Domet rakete povećan je na šest kilometara, i to je veoma ozbiljan pokazatelj, pa su se zato stranci tiskali oko ove rakete na međunarodnim izložbama naoružanja i vojne tehnike. Nijedna nenavođena raketa nema takav domet“, rekao je Baranec za Sputnjik.

Aleksandar Kočkin, izvršni direktor proizvođača „Tehmaš“, potvrdio je da je sve spremno za proizvodnju „Bronebojščika“ i otkrio je da je koncern o sopstvenom trošku već proizveo partiju ovih projektila, koji će biti isporučeni operativnim jedinicama ruske vojske na testiranje.

Kočkin je podsetio da je državno testiranje nove rakete završeno prošle godine, a malo kašnjenje je vezano za izmene tehničkih zahteva koje je usvojilo rusko Ministarstvo odbrane. Narednih dana biće spremna i propratna dokumenatacija neophodna za uvođenje „Bronebojščika“ u naoružanje.

PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija
Rusija počela da konstruiše prvi „nevidljivi“ strateški bombarder

Avionska raketa S-8OFP je modernizovana varijanta rakete S-8. „Bronebojščik“ ima isti kalibar i istu konfiguraciju kao raniji modeli ovog tipa, ali po borbenim mogućnostima ih višestruko prevazilazi. Radi se o raketama kalibra 80 milimetara.

„Raketa „Bronebojščik“ je pet do šest puta efikasnija od istih osamdesetomilimetarskih projektila koji se koriste. Raketa može efikasno da uništava teške oklopne ciljeve: oklopne transportere, borbena vozila pešadije, oklopna vozila i tenkove. Tu raketu je vojska čekala i sada će konačno ući u sastav naoružanja. Mislim da „ Bronebojščik“ ima sjajnu budućnost ne samo u ruskoj vojsci, već i u inostranstvu“, podvukao je Baranec.

Moćna bojeva glava 

Jedna od glavnih karakteristika nenavođene rakete S-8OFP je u tome što može bez pada da probija sve prepreke na putu ka određenom cilju. Kompaktni motor malih dimenzija na visokenergetsko gorivo omogućio je povećanje mase bojeve glave i povećanje dometa.

Eksperti ističu da će novim raketama S-80FP biti naoružan i ruski lovac pete generacije Su-57, a prvi kontingent od 76 „nevidljivih“ aviona Su-57 trebalo bi da budu isporučeni ruskoj vojsci do kraja ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala