Rusija pokreće izradu šeste generacije bombardera: Stiže novi PAK-DA

© Foto : militaryrussia.ruNevidljivi ruski bombarder PAK DA
Nevidljivi ruski bombarder PAK DA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je pokrenula izradu prvog prototipa najnovijeg strateškog bombardera šeste generacije pod nazivom PAK-DA, a kako je predviđeno, predviđeno je da se ova letelica vine u vazduh do 2025. godine.

Prema izvorima bliskim vazduhoplovnoj industriji, već je napravljena kabina aviona. Konačna montaža celog aviona će biti sledeće godine. Do 2023. godine se planira fabričko ispitivanje.

PAK-DA, koji je takođe poznat kao „Glasnik“, biće projektovan po šemi „leteće krilo“, koja se primenjuje u tehnologiji „stelt“ – sa materijalima koji smanjuju vidljivost letelice.

„Stelt“ efekat bi trebalo da bude postignut zahvaljujući specijalnom radio-apsorbujućem premazu dizajniranog u Rusiji. Sam avion ima smanjeni trup, čiju ulogu preuzima krilo, koje nosi sve agregate, posadu i teret.

Osnovno oružje mogu biti rakete H-102 sa nuklearnom bojevom glavom, koje su u stanju da pogađaju ciljeve na udaljenosti do 5.500 kilometara.

Iako je u pitanju nov avion, on neće imati mogućnost da leti hiperzvučnim brzinama poput drugih bombardera dalekog dometa kao što su Tu-160 i Tu-22M3, ali će mu to omogućiti veći domet i duže vreme letenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala