Rusija: Otkriveni tajni eksperimenti u laboratoriji Pentagona u Gruziji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLaborant
Laborant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos saopštenjima Gruzije da laboratoriju „Ričard Lugar” u potpunosti finansira Tbilisi, istraživanja, zapravo, plaća Pentagon, koji sprovodi eksperimente o primeni insekata kao prenosilaca opasnih bolesti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Uprkos izjavama da, navodno, vlada Gruzije u ’potpunosti kontroliše i finansira‘ ovu biološku laboratoriju, kao i istraživanja koja se u njoj vrše, činjenice pokazuju da njome rukovodi i finansira je vojska Sjedinjenih Američkih Država i strukture povezane s njom. U prilog tome idu i eksperimenti koji se sprovode u okviru ovog biološkog objekta o primeni insekata kao prenosilaca veoma opasnih bioloških agenasa i uzročnika infekcija, kao i opremanje municije otrovnim supstancama ili infektivnim agensima“, piše u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.

Navedeno saopštenje je odgovor na reakciju gruzijskog Ministarstva spoljnih poslova o „gruboj i agresivnoj dezinformaciji“ Rusije.

Rusko ministarstvo naglašava da Tbilisi pokušava da odvrati pažnju od „vojno-biološke aktivnosti stranih država“ u okviru centra i želi da prikrije aktivnosti „Uprave za medicinska istraživanja kopnenih trupa SAD—Gruzija“, koja je dislocirana u Gruziji.

„Pozdravljamo iskazanu spremnost gruzijske strane da organizuje posetu ruskih stručnjaka Gruziji ’u skladu sa predviđenim mehanizmom Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja (KBTO)‘, iako podsećamo da je jedini instrument ’arbitraže‘ po Konvenciji obaveza država-učesnica da se ’konsultuju i uzajamno sarađuju u rešavanju svih pitanja, koja mogu da nastanu u odnosu na ciljeve ili u vezi s ispunjavanjem odredbi KBTO‘ (član V)“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naglašava da poseta podrazumeva „bilateralni format“, bez priključivanja predstavnika drugih država. Rusija je spremna da napravi izuzetak za saradnike Pentagona, akreditovane u centru „Lugar“.

„Od gruzijske strane očekujemo zvaničnu reakciju na našu notu od juna 2019. godine, uz zahtev da se dostave neophodna pojašnjenja o modalitetu moguće posete“, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

© AP Photo / Patrick SemanskyBiološka laboratorija
Rusija: Otkriveni tajni eksperimenti u laboratoriji Pentagona u Gruziji - Sputnik Srbija
Biološka laboratorija

Prethodno je direktor gruzijskog Centra za kontrolu nad bolestima Amiran Gamkrelidze izjavio da je laboratorija „Lugar“ spremna da primi ruske stručnjake. Pre toga, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva čeka od Tbilisija odgovor na zahtev o poseti ruskih stručnjaka Istraživačkog centra „Lugar“.

Američka biolaboratorija u Gruziji

Ruska strana je više puta izrazila zabrinutost zbog aktivnosti Pentagona „u razmeštanju svojih biomedicinskih laboratorija u neposrednoj blizini ruskih granica“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u tom smislu upozorilo je na takozvani „Istraživački centar za istraživanje javnog zdravlja R. Lugar“ u predgrađu Tbilisija, pod čijim pokroviteljstvom je „registrovano“ odeljenje za medicinska istraživanja kopnene vojske SAD.

Moskva smatra da američke i gruzijske vlasti pokušavaju da sakriju pravi sadržaj i fokus aktivnosti vojne jedinice američke vojske koja proučava posebno opasne zarazne bolesti. Gruzijska strana smatra da su bojazni nepotrebne i tvrdi da se laboratorija bavi isključivo naučnim istraživanjem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala