Rusija misli da Amerika može raskinuti i Sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja

© REUTERS / Lucy NicholsonTestiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji
Testiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva ne planira da odustane od jednostranog moratorijuma na nuklearna testiranja sve dok ga poštuju druge zemlje, izjavila je portparolka Spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, istakavši da Moskva ne isključuje mogućnost da će Vašington izaći iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Prema njenim rečima, sve se može odvijati po staroj šemi – prvo će početi sa izmišljenim optužbama na račun drugih potpisnica, a zatim će pripremiti teren za „očigledne poteze administracije“.

Zaharova je istakla da je Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani testiranja nuklearnog oružja jedan od najvažnijih dokumenata u sferi neširenja nuklearnog naoružanja.

Zaharova je konstatovala da su postupci SAD u sferi kontrole naoružanja sve opasniji i nepredviđeniji.

„I dalje postoji neizvesnost u vezi sa postupcima SAD povodom produžavanja Sporazuma o merama za dalje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja. Reč je o ciljanoj politici SAD, koje imaju za cilj rušenje celog međunarodno-pravnog temelja na kome je izgrađena međunarodna stabilnost i bezbednost“, konstatovala je ona.

Iranski nuklearni program 

Moskva osuđuje odluku SAD da ukinu izuzeće od sankcija protiv iranskih nuklearnih postrojenja, istakla je Zaharova i dodala da se stvara utisak da Vašington ne zna šta bi još mogao da preduzme kako bi raskinuo Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu.

„To je još jedna američka demonstracija grubog kršenja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN. Mi, naravno, osuđujemo ova korak. Svetska zajednica odavno uporno poziva Vašington da se vrati ispunjavanju obaveza u skladu sa tim dokumentima. Pritom, mi primećujemo neprijateljski odnos američkog političkog establišmenta prema Iranu. To nadmašuje i pravnu odgovornost prema partnerima i brigu o sopstvenoj reputaciji u svetu kao države koja učestvuje u sporazumima, i potrebu da se jača autoritet Saveta bezbednosti UN. Stiče se utisak da Vašington jednostavno ne zna šta još da učini da bi prekinuo realizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i rezoluciju Saveta bezbednosti UN“, izjavila je Zaharova.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio da SAD SAD ukidaju izuzeće iz sankcija protiv iranskog objekta u Fordou, ne računajući prvi energetski blok nuklearne elektrane u Bušeru.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala