Rogozin: Ideja Ilona Maska da bombarduje Mars ─ pokriće za slanje nuklearnog oružja u svemir

Pratite nas
Ideja osnivača kompanije „SpejsIks“ Ilona Maska da bombarduje Mars nuklearnim punjenjem je monstruozna i nehumana. Ovo je pokriće za slanje nuklearnog oružja u svemir. A Rusija ima čime da odgovori, izjavio je direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin.
„Nedavno je Ilon Mask izjavio da treba da bombarduje Mars nuklearnim punjenjem kako bi njegovu atmosferu učinio prihvatljivijom za život na zemlji. Očigledno je da ideja bombardovanja Marsa nuklearnim oružjem izgleda monstruozno iz humane perspektive. Ko mu je dao pravo da uništi planetu?!“, rekao je Rogozin za program „Solovjov lajv“.

„Shvatamo da se iza ove demagogije krije jedna stvar – to je pokriće za slanje nuklearnog oružja u svemir. Vidimo takve pokušaje, smatramo ih neprihvatljivim i činićemo sve da to sprečimo“, istakao je direktor ruske svemirske agencije.

​Odgovarajući na pitanje voditelja da li Rusija ima načina da na to odgovori, Rogozin je odgovorio potvrdno.

Prema njegovim rečima, slanje oružja u svemir zabranjeno je svim zakonima i propisima međunarodnog prava.

Mask je ranije predložio teraformiranje Marsa (stvaranje uslova za zemaljski život), sprovodeći veliku seriju termonuklearnih eksplozija na polovima planete. Prema Maskovoj ideji, to će dovesti do isparavanja smrznutog ugljen-dioksida od kojeg se sastoje ledene kape Marsovih polova. Ispareni gas učiniće atmosferu planete gušćom i prouzrokovati efekat staklene bašte, što će dovesti do povećanja temperature.

Mask takođe smatra da je moguće gađati Mars sa 10 hiljada raketa kako bi se promenila klima planete. Komentarišući ovu izjavu, Rogozin je rekao da Sjedinjene Američke Države žele da militarizuju svemir. Sa druge strane, izvršni direktor „Roskosmosa“ za perspektivne programe i nauku Aleksandar Blošenko izjavio je da bi za izvođenje termonuklearnih eksplozija na polovima Marsa bilo potrebno oko 10 hiljada lansiranja raketa sa najvećim kapacitetom. Mask je na svom nalogu na Tviteru odgovorio da to nije problem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala