Opet napeto na granici Grčke i Turske, umešala se i Amerika

© AP Photo / Giannis PapanikosGrčka policija i vojska na granici sa Turskom tokom sukoba sa migrantima
Grčka policija i vojska na granici sa Turskom tokom sukoba sa migrantima - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se dosledno angažuju na smanjenju napetosti u odnosima između Grčke i Turske, izjavio je danas Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, prenosi agencija ANA.

Tokom video simpozijuma u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda, Palmer se osvrnuo na nedavno narušavanje grčkog vazdušnog prostora od strane Turske i podsetio da napetost traje godinama, ali i američki napori da se promoviše dijalog između Atine i Ankare.

„Želo bih da ohrabrim Tursku da učini napore kako bi se smanjila tenzija na grčko-turskoj granici kod Aleksadropolisa, koja je istovremeno i turska granica sa EU“, naglasio je Palmer.

Podsetimo, nova granična ograda na Evrosu, dolila je ulje na vatru u odnosima Grčke i Turske.

Grčki ministar za civilnu zaštitu Mihalis Krisohoidis najavio je ranije inspekciju kopnene granice sa Turskom, nakon što je grčka policija odlučila da pojača odbranu tog područja mobilizacijom dodatnih snaga.

Kako je izvestio grčki dnevnik „Katimerini“, 14 interventnih jedinica iz cele zemlje preći će danas na granični prelaz Evros, u okviru mobilizacije slične onoj koja je sprovedena u martu kada je kriza sa Turskom bila u punom jeku.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala