Mošti naslednika Svetog Save u Kučima nakon 164 godine /foto, video/

© Sputnik / Nebojša PopovićMošti svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save
Mošti svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mošti Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save, prvi put nakon 164 godine stigle su u Kuče. Svetu liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Mitropolit Amfilohije kazao je da se današnji praznik Spasovdan ne zove tako slučajno, jer sve što je Bog rekao od Adama i Eve do svetih proroka i što je Gospod govorio svetim mučenicima, bila je priprema javljanja njega kao Spasitelja i spasenja čovjeka i svijeta.

On se posebno osvrnuo na današnji događaj, jer su u Kuče po prvi put nakon 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save.

Mitropolit je podsjetio da je Sveti Sava ostavio kao svoga zamjenika u Žiči Svetog oca Arsenija, izabravši ga između svih ostalih monaha.

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije služi liturgiju za Spasovdan u Kučima
Mošti naslednika Svetog Save u Kučima nakon 164 godine /foto, video/ - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije služi liturgiju za Spasovdan u Kučima

„Sveti Arsenije je zaista nastavio djelo Svetog Save u našem narodu“, kazao je Amfilohije i takođe podsjetio da je on i prvi koji je prenio sjedište arhiepiskopije Žičke i tako započeo Pećku patrijaršiju.

„Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Čudesa su se događala na njegovim moštima. Ostalo je predanje da je na njegov ćivot pčela napravila pčelinjak“, kazao je mitropolit.

Govoreći o tome kako su mošti Svetog Arsenija kroz vekove često bile premještane na prostoru Srbije i Crne Gore, mitropolit je podsjetio i da su između ostalog takođe bile i u Kučima na Medunu do 1856.

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Joanikije i mitropolit Amfilohije sa narodom u Kučima
Mošti naslednika Svetog Save u Kučima nakon 164 godine /foto, video/ - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije i mitropolit Amfilohije sa narodom u Kučima

„Velika tragedija i pohara Kuča koja se dogodila, bila je i pohara moštiju Svetoga Arsenija“, kazao je mitropolit i dodao da su one nakon toga prenijete u manastir Ždrebaonik u Bjelopavlićima.

„Danas, upravo posle 164 godine, ponovo se vratio Sveti Arsenije da blagoslovi Kuče. Nije slučajno da su one došle u Kuče danas, u vrijeme gonjenja crkve Božje. Ono što me posebno obradovalo, jeste što su ga Kuči dočekali sa pismom Ćirila i Metodija, Klimenta i Nauma i Marka Miljanova“, naveo je mitropolit.

„Daj Bože da od Kuča nauče svi Crnogorci i da se ponovo svi uputimo pravim putem kojim su naši preci išli kroz vjekove. I da Sveti Arsenije pomiri Kuče posle pohare 1856. godine sa ostalima Crnogorcima“, kazao je mitropolit Amfilohije.

© Sputnik / Nebojša PopovićObeležavanje Spasovdana u Kučima
Mošti naslednika Svetog Save u Kučima nakon 164 godine /foto, video/ - Sputnik Srbija
Obeležavanje Spasovdana u Kučima

On je dodao da se danas, nažalost, preko onih koji vladaju Crnom Gorom povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački.

„Oni koji poriču Svetoga Savu, poriču i Svetoga Arsenija. Oni obezboženi i obeskorijenjeni pokušavaju da stvaraju satanske zajednice. Da grade budućnost na raskolima, poharama i mržnji, a ne na isceljenju zloga i opakoga duha“, upozorio je Amfilohije i kazao da će se mošti vratiti u Ždrebaonik, a da će prethodno biti kratko i u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na kraju, besjede on je zaključio da je dolazak Svetoga Arsenija od ogromnog značaja i za Kuče, ali i za sve nas.

„Neka gospod Blagoslovi Kuče“, kazao je mitropolit.

Kuči su, inače, mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija dočekali velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala