Lavrov: Zbog pritiska Zapada, mnoge zemlje boje se da traže pomoć od Rusije

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje žele da iskoriste pandemiju virusa korona za kažnjavanje vlada koje im ne odgovaraju i zabranjuju državama pogođenim kovidom 19 da se obraćaju Rusiji za pomoć, napisao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u članku za kineski list „Gobal Tajms”.
„Ispostavilo se da nisu svi bili spremni za test pandemije. Čak i u ovim uslovima, kada je globalni izazov trebalo da nas zbliži i makar privremeno primora da se zaboravi na suprotnosti, ponovo se pojavljuje grabežljivo ponašanje. Ne mogu svi da odole iskušenju da deluju po principu ‘svako za sebe’”, objasnio je Lavrov.

Pandemija je, prema rečima ministra, pokazala svetu brojne primere nedostatka humanizma. Po njegovom mišljenju, ovaj deficit uslovljen je „neizlečivim egoizmom nekoliko zemalja i njihovih vladajućih elita”. Radi se o onima, pojasnio je on, koji promovišu moralno vođstvo i demokratske tradicije, a zapravo „odbacuju elementarna pravila pristojnosti, etičke granice i počinju da se ponašaju pozakonu džungle”.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Brojne zemlje EU i NATO-a žele našu pomoć, ali su „starija braća“ protiv

Kao primer, ruski ministar je naveo pokušaje da se Kina okrivi za širenje virusa korona, kao i na špekulacije o ruskoj pomoći nekim zemljama, pruženoj na molbu njihovih vlada.

„Došlo je do apsurdnih optužbi na račun moje države da želi da iskoristi humanitarnu i medicinsku saradnju za jačanje geopolitičkog uticaja. Do protivrečnih osnovnim diplomatskim normama ponižavajućih zabrana obraćanja Rusiji za medicinsko-humanitarnu pomoć – nezavisno od toga, koliko je teška situacija. Ispostavlja se da je zloglasna solidarnost evro-atlantskog modela skuplja od života i zdravlja desetina hiljada običnih građana”, istakao je on.

Kako je zaključio Lavrov, neke zemlje pokušavaju da iskoriste trenutnu situaciju za promovisanje uskih interesa i svođenje računa s geopolitičkim konkurentima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala