Carska lepota: Najlepše žene Ruske imperije o kojima se i danas priča /foto/

© WikipediaF. Flameng. Kneginja Jusupova ispred svog dvorca Arhangelskoe
F. Flameng. Kneginja Jusupova ispred svog dvorca Arhangelskoe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada mišljenje da najlepše žene žive u Rusiji. Ukusi su različiti, ali u eri fotošopa i silikona, danas je prirodna lepota posebno na ceni. Kakva lepota se cenila pre 100 godina? Predstavljamo vam deset deset najlepših žena Carske Rusije za kojima je uzdisao ceo dvor, i o čijoj lepoti se i danas pripoveda.

1. Balerina Agripina Vaganova se rodila u Carskoj Rusiji, ali je postala slavna u SSSR. Interesantno je da njena porodica vodi poreklo od persijskih Jermena.

2. Sofija Vjazemska – baronica, predstavnica čuvene ruske plemićke porodice Voroncov-Daškov. Život je završila u izgnanstvu u Francuskoj.

3. Jelizaveta Kologrivova – spisateljica i prevodilac. I ona, kao njena prethodnica, okončala je životni vek u Francuskoj. Pobegla je sa suprugom pred boljševicima. Ona je bila jedna od prvih koja je prevela Danteovu „Božanstvenu komediju“ na ruski jezik. 

4. Kneginja Zinaida Jusupova. Najbogatija i najlepša žena carevine. Ona je vodila poreklo iz poznate porodice. Među njenim prosiocima su bili i prinčevi stranih država. Međutim, ona se udala iz ljubavi za grofa Sumarokova-Elstona i rodila mu dva sina. Jedan od njih, Feliks Jusupov, učestvovaće u likvidaciji Raspućina.

5. Vera Komisarževska – glumica, osnivač sopstvenog pozorišta. Umrla je od boginja tokom turneje u Taškentu.  

6. Vera Holodna - bila je toliko popularna da su je zvali iz inostranstva da snima filmove. Umrla je sa samo 25 godina od „španjolke“.

7. Kneginja Natalija Palej – unuka Aleksandra II. Sa majkom je morala da napusti Rusiju tokom Oktobarske revolucije. Pobegla je u Pariz, gde je postala manekenka. Čak se oprobala i u filmskoj industriji u Americi. Interesantno je da je bila u vezi sa dvojicom poznatih pisaca: Egzeperijem i Remarkom.

8. Velika kneginja Olga - najstarija ćerka Nikolaja II. Streljana je zajedno sa celom carskom porodicom u Jekaterinburgu.

9. Ana Pavlova - najveća balerina XX veka. Nakon početka Prvog svetskog rata preselila se u Veliku Britaniju. Upravo ona je proslavila ruski balet.

10. Varvara Rimska-Korsakova – mlada lepotica je sredinom XIX veka u Parizu bila poznata kao „Tatarska Venera“. Ona je bila ukras uglednih pariskih salona. Volela je da nosi suviše dekoltirane haljine, zbog čega je više puta bila u centru skandala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala