Bugarski ministar objasnio šta je uništilo bugarsku poljoprivredu

CC BY 2.0 / EU2018BG Bulgarian Presidency / Krasimir Karakačanov
Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Bugarskoj su zbog krize najviše štete pretrpeli turizam i poljoprivreda, koji čine najveći deo BDP-a zemlje. Država je pomogla turističkom sektoru, ali ne i poljoprivredi. Utopija slobodne tržišne ekonomije i nepostojanje planiranja postali su pogubni za ovu ključnu ekonomsku oblast, izjavio je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

Postojeće ekonomske probleme, smatra Karakačanov, prouzrokovao je proces prelaska Bugarske na demokratiju, koji je počeo pre 30 godina.

„U Bugarskoj, nažalost, utopija slobodne tržišne ekonomije i nepostojanje planiranja postali su pogubni. Tako više ne može. Devedestih godina prošlog veka na selu je živelo oko 35 odsto stanovništva, a sad je od toga ostala polovina i to uglavnom stariji ljudi, jer je omladina otišla. To je efekat ultraliberalnog, apsolutno besmislenog poljoprivrednog modela u Bugarskoj“, istakao je Karakačanov u intervjuu za list „Trud“.

Ministar je apelovao na državu da prestane da zatvara oči na probleme u poljoprivredi i predložio da se ta oblast dodatno subvencioniše.

© AFP 2023 / MARWAN NAAMANITezga na pijaci
Bugarski ministar objasnio šta je uništilo bugarsku poljoprivredu - Sputnik Srbija
Tezga na pijaci

Prema njegovim rečima, država se nepravedno odnosi prema vlasnicima zemlje, u odnosu na one koji su posednici velikih površina i dobijaju sredstva od Evrope.

„Moramo povesti računa o proizvodnoj delatnosti u Bugarskoj. Činjenica da Bugarska uvozi 80 odsto voća i povrća je zabrinjavajuća, jer je upravo Bugarska do 1944. godine hranila Centralnu Evropu, a nakon 1944. godine Istočnu Evropu. Zahvaljujući odsustvu jasne strategije u poslednjih 30 godina, uvođenju ultraliberalnih propisa i pogrešno implementiranom modelu evropskog finansiranja, uništeno je ne samo povrtarstvo, već i celokupna prerađivačka industrija“, objasnio je Karakačanov.

Mnogi vlasnici zemlje, zaključio je on, prinuđeni su da je napuste, daju u zakup ili odu da se bave poljoprivredom u nekoj drugoj zemlji, iako je ključ bugarske ekonomije i ekonomskog razvoja u poljoprivredi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala