Britanski mediji o partnerstvu Kine i Rusije: Pekingu su potrebni prijatelji, a Moskvi – novac

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle pandemije koronavirusa odnosi Rusije i Kine će, kao nikada pre, postati čvršći, s obzirom da će Moskvi u uslovima finansijske krize biti potreban novac, a Pekingu podrška na polju spoljne politike, piše britanski list „Spektejtor“

Istovremeno, kako ocenjuje list, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu će u svemu tome daleko potrebniji biti njegov kineski kolega Si Đinping nego obrnuto, te će upravo iz tog razloga Kina iz svega izvući veću korist.

Autor članka takođe smatra da će kriza u doba korone snažno učvrstiti ruske i kineske veze, pre svega jer i Moskva i Peking već neko vreme imaju želju da liše Ameriku statusa jedine supersile unipolarnog sveta, koja je nastala nakon završetka Hladnog rata.

„Ti osnovni temelji odnosa Moskve i Pekinga postoje tokom većeg dela Putinove vladavine. Međutim, pandemija koronavirusa će Rusiju podvrgnuti ozbiljnim testovima ekonomske i političke snage zbog pada cena nafte i ostalih sirovina. Ova kriza takođe ugrožava i status Kine kao svetskog dobavljača“, ocenjuje analitičar.

Međutim, kako bi imao šansu da prebrodi krizu, Putinu je potreban Si Đi Ping, koji će i dalje morati da kupuje rusku naftu i da investira u rusku infrastrukturu i tehnologiju. Sa druge strane, Si Đi Pingu će biti potreban Putin, od koga očekuje diplomatsku podršku.

Ne treba zaboraviti da je Kina trenutno najveći trgovinski partner Rusije, dok Rusija zauzima 13. mesto na listi velikih trgovinskih partnera Kine. Bez obzira na to, Peking je uvek bio oprezan i trudio se da se ne fokusira na realnu nejednakost Kine i Rusije u pogledu ekonomske moći.

Istovremeno, prema mišljenju autora, neposredna posledica pandemije koronavirusa će najverovatnije biti značajnija ekonomska zavisnost Rusije od Kine.

Prema navodima lista, Peking je već pomogao Moskvi nakon krimske krize potpisivanjem ugovora sa „Gaspromom“ za izgradnju gasovoda i snabdevanje gasom. Takođe, Kina je pomogla ruskim kompanijama da prebrode pad svetske potražnje, povećavši kupovinu ruske nafte za 31 procenat u martu.

„Cena koju će tražiti Si Đi Ping – to je politička pokornost i on će je izvlačiti polako i nenametljivo. Putinu, sa druge strane, nisu ostali drugi prijatelji, osim Kine, koja je u mogućnosti da ga spasi u uslovima ozbiljne političke i ekonomske krize tokom njegove vladavine. Kina će pomoći, ali će najveću korist izvući upravo Si Đi Ping“, zaključuje autor.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala