Atlantski savet Bugarske priziva „božji znak“ na Crvenom trgu u Moskvi

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaAvion "Cesna" na kome je nemački pilot Matijas Rust doleteo u Sovjetski Savez 1987. godine
Avion Cesna na kome je nemački pilot Matijas Rust doleteo u Sovjetski Savez 1987. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Crvenom trgu će se jednog dana ponovo pojaviti „božji znak“ sličan onome iz 1987. godine kada je pilot iz Nemačke uspeo da pređe granicu Sovjetskog Saveza i da prizemlji svoj avion u centru Moskve, izjavio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu, suosnivač Atlantskog saveta Aleksandar Jordanov.

Prema rečima političara, taj događaj je razbio sve mitove o neprobojnoj protivvazduhoplovnoj odbrani Sovjetskog Saveza i ismejao je sovjetske generale.

Jordanov je dodao da je proces raspada Sovjetskog Saveza već bio nepovratan, a Moskovljani su dočekali Nemca „kao supermena koji je doleteo sa Zapada, o kome su toliko sanjali“.

„Sletanje mladića iz slobodnog sveta na Crveni trg shvatili smo kao signal – znak početka kraja 'imperije zla'“. napisao je Jordanov na Fejsbuku.

Političar se obratio bugarskom predsedniku Rumenu Radevu, pozivajući ga da ne misli da je Rusija svemoguća.

Bugarski poslanik Angel Džambaski  - Sputnik Srbija
Bugarska traži od Evrope da obrati pažnju na stanje bugarske manjine u Srbiji

„Kakav je zaključak i kakve to ima veze sa Rumenom Radevom? Pouka je da naš predsednik ni na trenutak ne treba da misli kako su Putin i njegova zemlja svemoćni, jer će se uvek naći neki pilot bolji od njega koji će se kao božji znak prizemljiti na Crvenom trgu. A do tada će sankcije protiv Rusije ostati na snazi kako bi bugarsko NATO nebo bilo mirno“, napisao je političar.

Osamnaestogodiši Matijas Rust je 28. maja 1987. godine sleteo na Crveni trg sa svojim sportskim avionom. Mladi pilot je javno izjavljivao da je veoma zabrinut zbog odnosa između SSSR i SAD i zbog neuspeha samita Mihaila Gorbačova i Ronalda Regana, kao i da je doleteo kako bi razgovarao o prijateljstvu. Izjašnjavao se isključivo kao „golub mira“. Sovjetski sistemi protivvazdušne odbrane bili su više puta spremni da stanu na put avionu „Cesna-172“ — podizane su na uzbunu tri jedinice PVO.

Ne samo da su videli Rusta, nego su ga i pratili — kako je on leteo prema unutrašnjosti, tako su sa četiri aerodroma poletali lovci presretači. Međutim, niko nije dobio naređenje za akciju. Pukovnik u penziji Aleksandar Žilin, šef Centra za proučavanje problema nacionalne bezbednosti, smatra da je Matijas Rust provokator, a da je njegov let „u ime mira“ — veoma dobro isplanirana provokacija.

Cilj toga je bila čistka u vojsci i smena generala koji nisu odgovarali generalnom sekretaru Komunističke partije Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu i zapadnim političarima, koji su se „sprijateljili“ sa SSSR. On smatra da je sa sovjetske strane, na najvišem nivou, bila odobrena takva provokacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala