Amerika u Rusiju šalje drugu seriju respiratora

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSerija od 50 hiljada aparata za veštačko disanje koji su dostavljeni američkim vojnim transportnim avionom, na aerodromu Vnukovo u Moskvi
Serija od 50 hiljada aparata za veštačko disanje koji su dostavljeni američkim vojnim transportnim avionom, na aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Druga serija od 150 respiratoa biće poslata iz SAD u Rusiju u subotu, saopštio je za Sputnjik Patrik O'Konor, partner kompanije „Narativ stratedžiz“ ​​koja je odgovorna za rad sa medijima proizvođača medicinske opreme „Vajer medikal“.
„Ovih 150 aparata za veštačko disanje LTV 2200 biće isporučeni u subotu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovog puta isporuka prvi put ide preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

O'Konor je objasnio da kompanija „Vajer“ preko USAID-a i odgovarajućeg programa isporučuje respiratore u 18 zemalja.

„Nastavljamo sa povećanjem naših proizvodnih kapaciteta kako bismo udovoljili neviđenoj potražnji za respiratorima i drugom opremom za disanje“, dodao je on.

Kako se navodi na vebsajtu kompanije, ona je u aprilu dobila državni ugovor za proizvodnju 22 hiljade ovakvih aparata u vrednosti od 407 miliona dolara. Međutim, tada nije dobila službenu dozvolu američke Uprave za hranu i lekove (FDA), a upotreba je bila dozvoljena po hitnom postupku zbog velike potražnje za takvim aparatima.

Zbog toga na sajtu ne postoji potpuni opis ovog modela, već se samo navodi da je aparat „napravljen da bude lak i prenosiv u bolničkim uslovima“.

Ranije je predstavnik američkog Stejt departmenta saopštio da će druga serija aparata biti poslata u Rusiju do kraja meseca. Prošle nedelje je vojni transportni avion isporučio prvih 50 aparata koji su poslati u Centar „Pirogov“ na dalju distribuciju.

Vašington će Moskvi donirati ukupno 200 aparata za veštačko disanje i delove u vrednosti od 5,6 miliona dolara.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ranije je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na pruženoj pomoći u ovoj fazi saradnje.

Rusija je u aprilu poslala Sjedinjenim Američkim Državama pomoć sa sanitetskim materijalom i opremom za pomoć u borbi protiv virusa korona. Konkretno, predato je 45 aparata za mehaničku ventilaciju pluća, 15 hiljada respiratora, milion maski. Stejt department je tom prilikom izjavio da su Sjedinjene Američke Države i Rusija pomagale jedna drugoj više puta u prošlosti i bez sumnje će to nastaviti da rade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala