Amerika priželjkuje preporod japanske vojske

© AFP 2023 / Kazuhiro NogiBrigada kopnene vojske snaga samoodbrane Japana za vreme vojnih vežbi, Japan
Brigada kopnene vojske snaga samoodbrane Japana za vreme vojnih vežbi, Japan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanu bi trebalo omogućiti remilitarizaciju i preporod vojske, napisao je Gevin Vaks u kolumni za američki list "Njuzvik".

Kako podseća autor teksta, Japanu je nakon Drugog svetskog rata bilo zabranjeno da ima svoju vojsku, pošto su se SAD plašile preporoda njegovog militarističkog i imperijalističkog duha. Ipak, danas, smatra Vaks, ovakva zabrana je u potpunosti izgubila značaj. Štaviše, Vašingtonu bi čak bilo od koristi da Tokio počne da ulaže u svoju vojsku.

Remilitarizacija Japana bi omogućila SAD da u Pacifičkom regionu dobiju pravog vojnog saveznika koji bi, u slučaju potrebe, mogao da obuzda agresiju Kine koja sve više i više povećava svoju vojnu moć. Pri tome, ako bi SAD konačno povukle svoje snage sa japanske teritorije, one ne bi morale da rizukuju živote svojih vojnika u slučaju konflikta sa Kinom. Sada se na američkim bazama u Japanu nalaze desetine hiljada američkih građana koji bi se mogli naći na udaru u slučaju sukoba sa Kinom. Kina poseduje oko hiljadu raketa koje mogu doleteti do američkih baza, navodi autor „Njuzvika".

Osim toga, odustajanje od raspoređivanja svojih vojnika na japanskoj teritoriji omogućilo bi SAD da uštedi značajna sredstva. Prema rečima Vaksa, Ministarstvo odbrane SAD troši na vojne baze u Japanu četvrtinu godišnjih sredstava koja se izdvajaju za održavanje svih baza i jedinica u inostranstvu. Samo za poslednje tri godine, resor je u ove svrhe potrošio 16,2 milijarde dolara. Ove finansijske gubitke ne mogu da pokrivaju ni prihodi od prodaje američkog oružja Japanu.

Vaks naglašava da bi sami Japanci, po svemu sudeći, pozdravili pojavu prave vojske. U prilog tome, između ostalog, svedoče i rezultati anketa po kojima oko 99 odsto japanskih građana podržava postojanje takozvanih Snaga samoodbrane koje vrše niz funkcija same vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala