Život se postepeno vraća u normalu: Moskovljani od 1. juna mogu u šetnju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPrazan Crveni trg u Moskvi tokom režima samoizolacije zbog epidemije virusa korona kovid 19.
Prazan Crveni trg u Moskvi tokom režima samoizolacije zbog epidemije virusa korona kovid 19. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je tokom onlajn-konferencije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom predložio da omoguće stanovnicima prestonice da izlaze u šetnju od prvog juna.

Prema rečima Sobjanjina, u Moskvi će nastaviti da postepeno ukidaju ograničenja uvedena zbog virusa korona.
Sobjanjin je istakao da je sada najvažnije da se stanovnicima Moskve omogući da izađu iz kuća, da prošetaju po dvorištima, parkovima, iako je to sada teška odluka za vlasti.

„Predlažemo da testiramo tu mogućnost i da napravimo raspored prema kome će građani izlaziti u šetnju“, istakao je Sobjanjin.

Gradonačelnik ruske prestonice obećao je da će gradske vlasti razraditi „maksimalno jednostavnu i dostupnu šemu“, i apelovao je na građane da ne izlaze svi iz kuće istovremeno.

On je takođe saopštio da u Moskvi planiraju da otvore prodavnice sa neprehrambenim proizvodima, kao i mesta za pružanje usluga gde nema dugoročnog kontakta sa klijentima – praonice, hemijske čistionice, radionice za popravke. Sobjanjin je istakao da u tim sferama rade stotine hiljada građana.

Putin je tokom konferencije istakao da se situacija sa virusom korona u Moskvi, ali i u Rusiji u celini, stabilizuje – broj registrovanih slučajeva u ruskoj prestonici dvostruko se smanjio u poređenju sa brojem obolelih početkom maja.

On je precizirao da se broj testiranja stalno povećava. Od kraja aprila do kraja maja broj testiranja na virus korona udvostručio – sa 25 na 50 hiljada testova dnevno. On je naglasio da se iz moskovskih bolnica svakodnevno otpušta mnogo više ljudi nego što se hospitalizuje. Pritom, u rezervi se nalazi oko 10.000 slobodnih kreveta.

Parada Pobede

Gradonačelnik Moskve je obavestio ruskog predsednika da je ruska prestonica u potpunosti spremna za održavanje proba, kao i Parade pobede.

Ranije je ruski predsednik saopštio da će se Parada pobede u čast obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu održati 24. juna.

U poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 8.338 novoobolelih od virusa korona, saopštio je Operativni štab, ističući da se stopa rasta broja obolelih na dnevnom nivou smanjila za 2,3 odsto.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala