Upozorenje stručnjaka: Pušači teže podnose kovid 19

Pratite nas
Ruska državna agencija za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) upozorila je da se kod pušača kovid 19 češće javlja u teškom obliku.
„Pušenje pogoršava rad pluća, a organizam pušača teže se bori protiv respiratornih bolesti izazvanih novim virusom korona. Upotreba duvana povećava rizik od zaraze virusom kroz usta – prilikom pušenja cigareta ili upotrebe drugih duvanskih proizvoda“, objašnjava agencija.

Agencija je apelovala na građane da zaštite svoje zdravlje i pridržavaju se preporuka lekara u kontekstu preduzetih mera za borbu protiv virusa korona.

Ranije je šefica Odeljenja za vanredne bolesti Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija Van Kerhove takođe izjavila da pušenje dovodi do razvoja teškog oblika virusa korona i povećava rizik od smrti od ove bolesti. Slična upozorenja uputio je i glavni vanredni psihijatar-narkolog Ministarstva zdravlja Rusije profesor Evgenije Brjun.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 5,68 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je skoro 352 hiljada ljudi. U Rusiji je kovid 19 dijagnostikovan kod 362.342 osobe od kojih je 131.129 ozdravilo.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala