Sankt Peterburg proslavio svoj 317. rođendan: Velika čast pripala lekarima /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićPetropavlovska tvrđava
Petropavlovska tvrđava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tradicionalni podnevni topovski plotun s bastiona Nariškin Petropavlovske tvrđave u čast 317. godišnjice osnivanja Sankt Peterburga, ispalili su glavni lekari gradskih bolnica koji su angažovani u lečenju pacijenata od virusa korona, saopšteno je iz kabineta zamenika gubernatora grada Olega Ergaševa.
„Period borbe protiv virusa korona već je sastavni deo istorije rodnog grada. U peterburški letopis zlatnim slovima biće upisana imena više od 80 hiljada lekara, koji su samopregorno, često rizikujući sopstveno zdravlje, spasavali ljudske živote“, istakao je Ergašev, koji je takođe učestvovao u ceremoniji.

Pored toga, jutros je na Dan grada položeno i cveće pored poznatog spomenika „Bronzani konjanik“, podignutog u čast Petra Velikog, osnivača Sankt Peterburga. Vence i cveće položili su predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, gubernator Peterburga Aleksandar Beglov, ovlašćeni predstavnik ruskog predsednika za Severozapadni federalni okrug Aleksandar Gucan, kao i predsednik Skupštine grada Vjačeslav Makarov.

© Sputnik / Vsevolod Tarasevič / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Petru Prvom na Trgu Dekabrista u Sankt Peterburgu, rad Etjena Falkonea 1768-1778.
Sankt Peterburg proslavio svoj 317. rođendan: Velika čast pripala lekarima /video/ - Sputnik Srbija
Spomenik Petru Prvom na Trgu Dekabrista u Sankt Peterburgu, rad Etjena Falkonea 1768-1778.

Predstavnici gradskih vlasti takođe su položili cveće na grob Petra Prvog u Petropavlovskom saboru. Svečanostima je prisustvovao mali broj ljudi u odnosu na prošle godine, jer je zbog mera uvedenih u sklopu borbe protiv kovida 19 broj učesnika morao biti ograničen.

Onlajn praznik

Ovaj dan je poseban praznik za sve stanovnike grada i obično traje nekoliko dana.

Većina događaja, posvećenih Danu osnivanja Peterburga, ove godine održaće se onlajn, uključujući paradu bubnjeva „DramParad“, u kojoj će učestvovati najbolje ekipe i orkestri, koji predstavljaju hiljade muzičara u različitim gradovima i svetskim zemljama.

Pored toga, između ostalog, održaće se i gala koncert #Peterburg317, koji će prenositi „Telekanal 78“, tokom kog će nastupiti poznati muzičari, operski pevači, umetnici iz sveta baleta, popularni džez i estradni pevači, ulična pozorišta.

Istorija grada

Na ovaj dan pre 317. godina Petar Prvi je izgradio tvrđavu koju je nazvao u čast Svetog apostola Petra. „Najevropskiji“, a mnogi bi rekli i najlepši ruski grad, mnogi putopisci nazvali su „severnom Venecijom“.

Preseca ga 66 kanala i stotine mostova, koji se noću podižu, a pred zoru ponovo spajaju.

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaMost Petra Velikog na reci Nevi tokom belih noći u Sankt Peterburgu
Sankt Peterburg proslavio svoj 317. rođendan: Velika čast pripala lekarima /video/ - Sputnik Srbija
Most Petra Velikog na reci Nevi tokom belih noći u Sankt Peterburgu

Tokom vekova ovaj grad je u sebi akumulirao svu raskoš velike carske Rusije, te je postao sedište ruske kulture i nauke.

Grad je devet godina nakon osnivanja postao prestonica Rusije, ali je taj status izgubio nakon 1918. U svojoj istoriji triput je menjao ime — nazivali su ga Sankt Peterburg, Petrograd i Lenjingrad, a istorijsko ime mu je vraćeno 1991. godine.

Sa više od pet miliona stanovnika Sankt Peterburg je drugi po veličini grad u Rusiji i četvrti u Evropi, a harmonijom svoje arhitekture pleni i privlači milione turista iz svih krajeva sveta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala