Nema ruskih migova u Libiji

© Sputnik / Radoje PantovićAvioni mig-29 u pratnji ruskog predsedničkog aviona
Avioni mig-29 u pratnji ruskog predsedničkog aviona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Viktor Bondarjov smatra glupošću saopštenje afričke komande Oružanih snaga SAD da je Rusija prebacila u Libiju lovce MiG-29.

"Nesumnjivo, MiG-29 je jedan od najboljih lovaca koje je napravila sovjetska avioindustrija. Jednostavan je za upravljanje i vrlo pouzdan. Međutim, glupo je misliti da se sa nekoliko MiG-29 može osvojiti obala Libije", rekao je novinarima Bondarjov.

Parlamentarac je dodao da, nakon raspada SSSR, MiG-29 ratuje po celom svetu. On je podsetio da Libija nije isključenje.

"To nije jedina država u Africi u kojima su oni bili i sada se nalaze. I sirijsko Ratno vazduhoplovstvo ih poseduje i nisu se loše pokazali protiv terorista na kopnu. Zato, ako se oni i nalaze u Libiji, oni nisu ruski, već sovjetski», naveo je senator.

Bondarjov je izjavio da su i Amerikanci aktivno prodavali i prodaju F-16 po celom svetu.

"Međutim, ako na nebu sretnem turske, izraelske ili italijanske F-16, odmah ću reći američki. Sumnjam da komandant za Afriku to ne zna. Ili su ga samo iskoristili", rekao je poslanik.

On je primetio da su 1980-ih godina sve države Varšavskog saveza koristile lovce MiG-29, a da ne govorimo o isporukama u Afriku i Aziju.

"Međutim, nakon raspada SSSR naši bivši saveznici su stupili u NATO-a i sami ih počeli da prodaju po celom svetu. Da vam još kažem: oko 20 MiG-29 različitih modifikacija Amerika je kupila od Moldavije 1997. godine. Gde su oni sada? Ukrajinci su takođe svoje avione, koje su dobila nakon raspada SSSR, aktivno prodavali", zaključio je Bondarjov.

Ranije je afrička komanda Oružanih snaga SAD saopštila da je Rusija prebacila u Libiju lovce MiG-29 i Su-35, kao i bombardere Su-24.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala