Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/

© Sputnik / B.Manushin / Uđi u foto-galerijuReprodukcija slike Georga Hristofora Groota "Velika kneginja Katarina Aleksejevna"
Reprodukcija slike Georga Hristofora Groota Velika kneginja Katarina Aleksejevna - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Katarina II ušla je u istoriju kao carica koja je najviše uradila na podizanju ugleda Ruske imperije u svetu. Međutim, ona se nije proslavila samo osvajanjem Krima i prepiskama sa francuskim prosvetiteljima, nego i po tome što je iz godine u godinu menjala ljubavnike. Predstavljamo vam najstrasnije afere Katarine Velike.

Katarina, po rođenju Sofija Avgusta Frederika Anhalt-Cerbst, udala se 1745. godine za ruskog prestolonaslednika Petra. Nikad nije zavolela svog muža, a ni on nije gajio nežna osećanja prema njoj. U tom nesrećnom braku rodilo se dvoje dece: Pavle i Ana. Prema različitim verzijama, nijedno od ovo dvoje dece nije bilo od budućeg cara Petra III.

Sergej Saltikov

Pretpostavljalo se da je otac prvog Katarininog sina bio Sergej Saltikov. On se pojavio na „malom“ (kneževskom) dvoru 1752. godine u ulozi Petrovog kamergera. Mladić je ubrzo postao čovek od poverenja carske porodice, koji je očarao Katarinu: „Bio je lep kao dan i, naravno, niko nije mogao da se poredi sa njim na velikom (carskom) dvoru, tim pre na našem. Bio je pametan, imao je manire velikog sveta, posebno dvora“, zabeležila je carica u svojim „Katarininim zapisima“.

Glasine da je on pravi otac princa Pavla nisu dozvolile Saltikovu da ostane dugo pri dvoru. Nekoliko meseci pre Pavlovog rođenja bilo mu je zabranjeno da prilazi Katarini. Dve nedelje nakon caričinog porođaja on je bio poslat kao u Švedsku kao ambasador. Katarina je lila suze za svojim prvim ljubavnikom.

© Foto : Public DomainPortret Sergeja Vasiljeviča Saltikova
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Portret Sergeja Vasiljeviča Saltikova

Stanislav Ponjatovski

Drugi tajni ljubavnik buduće carice bio je Stanislav Ponjatovski, budući poljski kralj.

On je doputovao u Rusiju 1756. godine kao deo pratnje engleskog ambasadora Vilijamsa. Poljak se ubrzo zaljubio u Katarinu. Upravo on se smatra ocem princeze Ane koja se rodila 1757. godine.

"Sam Bog zna s kim je moja žena ostala trudna. Ne znam da li je ono dete moje i da li bi trebalo da ga priznam", naveo je Petar III u jednom pismu.

© Foto : Public Domain / Marcello BacciarellPortret Stanislava Avgusta Ponjatovskog, 1764. godina
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Portret Stanislava Avgusta Ponjatovskog, 1764. godina

Grigorij Orlov

Međutim, u proleće 1760. godine u Peterburg dolazi gardijac Grigorij Orlov koji će zaista preokrenuti stvari na dvoru. Željan vlasti i slasti on je odmah privukao pažnju Katarine. Mladi vojnik će zajedno sa svojom braćom odigrati važnu ulogu u dvorskom prevratu 1762. godine, kada je Katarina na prestolu zamenila svog muža Petra III. Nekoliko meseci pre ovog događaja, carica je u tajnosti rodila sina Alekseja, čiji je otac bio Orlov. Dete je dobilo prezime Bobrinski i predato je drugoj porodici na vaspitavanje. Nakon smrti Petra III, Grigorij se toliko osmelio da je čak planirao i da oženi Katarinu, ali je ona sama napisala: „Prijatelju moj, volim i ja tebe, ali ako se venčamo čeka nas sudbina Petra III“.

Svadba nije održana, ali bez obzira na to, Orlov i Katarina II ostali su zajedno 12 godina. Početkom 1772. godine grof je otputovao na mirovni kongres u Fokšanu, a u njegovom odsustvu Katarini je privukao pažnju drugi mladić.

© Foto : Public Domain / Fyodor RokotovPortret kneza Grigorija Orlova, 1762-1763. godine
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Portret kneza Grigorija Orlova, 1762-1763. godine

Aleksandar Vasiljčikov je postao zvanični miljenik dok je bio na službi u Carskom Selu. On je bio 17 godina mlađi od carice. Nakon odlaska grofa Orlova, Vasiljčikov je zauzeo njegove kabinete u dvorcu: ispred njihovih vrata bila je postavljena straža u slučaju da se vrati Orlov.

© Foto : Public DomainJedan od miljenika carice Katarine Velike, Aleksandar Semjonovič Vasiljčikov
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Jedan od miljenika carice Katarine Velike, Aleksandar Semjonovič Vasiljčikov

Grigorij Potemkin

Jedan od najpoznatijih favorita Katarine Velike bio je grof Potemkin. Carica je dugo poznavala Grigorija. On je bio višestrana i protivrečna ličnost. Ljubav je bila toliko jaka da su se tajno venčali 1775. godine. Tada se rodila i ćerka Elizabeta. U aprilu 1776. godine Potemkin je otišao u inspekciju Novgorodske gubernije,a carica mu je odmah našla zamenu. Shvativši da ne može zadržati pažnju svoje voljene, a plašeći se za svoj položaj na dvoru, Potemkin je odlučio da sam bira ljubavnike svoje žene. 

© Foto : Public Domain / Johann Baptist von Lampi the Elder Knez Grigorij Aleksandrovič Potemkin, april 1791. godine
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Knez Grigorij Aleksandrovič Potemkin, april 1791. godine

On je 1778. godine pozvao Ivana Rimskog-Korsakova u caričine spavaće odaje. On je bio 25. godina mlađi od Katarine. Međutim, njegovo umeće na violini je pokorilo caricu. Upravo zbog Rimskog-Korsakova ona je pozivala muzičare iz celog sveta u Rusiju. Ipak, on se pokazao nezahvalan. Prevario je Katarinu Veliku sa groficom Praskavejom Brus, zbog čega je proteran sa dvora.

© Foto : Public Domain / Vigilius Eriksen Portret general-ađutanta Ivana Nikolajeviča Rimskog-Korsakova, 1779. godina
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Portret general-ađutanta Ivana Nikolajeviča Rimskog-Korsakova, 1779. godina

Carica je primetila Aleksandra Lanskog tokom letnjeg odmora u Carskom selu. On je bio mlađi od nje 29. godine. Mladić romantične prirode dugo je osvajao caricu. Nije ga interesovala politika, ali je strasno voleo da čita. Aleksandar, koga je carica postavila za svog ađutanta, bio je očaran Katarinom. Bila je to idilična ljubav. Kada je mladić preminuo 1784. godine, Katarina je devet meseci bila u žalosti.

© Foto : Public Domain / Dmitry Levitzky Portret Aleksandra Lanskog, 1782. godina
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Portret Aleksandra Lanskog, 1782. godina

Međutim, Katarina je uskoro našla utehu u drugom mladiću – Potemkinovom rođaku, Aleksandru Dmitrijevu-Mamonovu. On je počeo da učestvuje u političkim poslovima i dobio pravo da prisustvuje savetu. Zahvaljujući širokoj ruci carice, on je postao jedan od najbogatijih ljudi u zemlji. Ipak, i ovde se pokazalo da novac i vlast nisu sve. Aleksandar se zaljubio u dvorsku damu, Darju Ščerbatovu. Oni su, navodno, na kolenima molili caricu za oproštaj. Carica ih je lično venčala, uručila poklon i proterala iz prestonice.

© Foto : Public Domain / Mikhail ShibanovGrof Aleksandar Matvejevič Dmitrijev-Mamonov, 1786 -1788. godina
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Grof Aleksandar Matvejevič Dmitrijev-Mamonov, 1786 -1788. godina

Platon Zubov

Poslednji ljubavnik Katarine bio je Platon Zubov koji je bio mlađi od nje 38 godina. Tokom caričinog putovanja iz Peterburga u Carsko selo, on je pokušavao na sve načine da privuče Katarininu pažnju, što je i uspeo. Od tog momenta, učestvovao je u svim državnim poslovima i postao bukvalno drugi čovek u carevini.

On je na sve snage pokušavao da istisne u stranu Grigorija Potemkina. Ljubavna veza je trajala skoro do smrti Katarine Velike i veoma je uticala ne samo na nju, već i na politiku koja je vođena u zemlji, pod uticajem Zubova.

© Foto : Public Domain / Johann Baptist Lampi the ElderPortret kneza Platona Aleksandroviča Zubova, 1793. godina
Deset najstrasnijih afera Katarine Velike koje su tresle ruski dvor /foto/ - Sputnik Srbija
Portret kneza Platona Aleksandroviča Zubova, 1793. godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala