Zogović: A možda da se podigne zid između Crne Gore i Srbije...

Pratite nasTelegramOdyssey
Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović oštro je kritikovao odluku da se ne otvori granica sa Srbijom ističući da su to učinila „odnarođena braća“ koja su se stavila u „službu đavolu“.

On je u autorskom tekstu objavljenom na portalu „Borba“ pitao šta će biti sa 300.000 stanovnika Srbije koji imaju crnogorsko državljanstvo.

„Da ne govorimo o njihovim potomcima i porodicama, broja im se ne zna! Da li je i njima zabranjeno da obiđu roditelje, braću, rođake, komšije i kumove?! Da obiđu 'krlju' i porodično ognjište sa kojeg su odselili pravac put okupatorske Srbije! Da li je i njima zabranjeno da se poklone grobovima svojih predaka?“, upitao je Zogović.

„Možda da se sazida zid duž granice sa Srbijom?! Nekima bi izgleda i to bilo malo!? Jedinstven je slučaj tako brojnih migracija iz okupirane zemlje u zemlju koja nas je kako kažu ni manje ni više nego okupirala 1918. godina. I pored celog sveta Crnogorci našli da se sele baš kod okupatora! Čudna li čuda?! Umesto u bratsku Hrvatsku i Albaniju, oni zavrgli put okupatorske Srbije! Ko da im je bilo malo srpskog terora po Crnoj Gori nakon srpske okupacije“, dodao je poslanik DF.

Crna Gora - granica  - Sputnik Srbija
Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju

"Pomenuću samo mačka što su ženama pod raše (suknje) metali pa ga mlatili mačugom da grebe, tako vele Dukljani! Druge muke da ne pominjem! To što je Crna Gora 1916. aktom o polaganju oružja kapitulirala, a 1918. bila oslobođena od Srpske vojske treba izbrisat iz istorije po svaku cenu! To više ni u snu da se ne pominje. Jednostavno se ne uklapa u kontekst!", dodao je Zogović.

On je rekao da je kod „režimlija na sceni radikalno preumljenje“.

„Prihvatanje suprotnih stavova kao svojih! To nije novo, i nešto što nije već viđeno! Ante Starčević, Sekula Drljević, Savić Marković, Vuk Drašković, Novak Kilibarda, Milo Đukanović“, napomenuo je Zogović.

Naveo je da su se „svi odrekli sebe samih i postali niko drugi“.

„Ovu pojavu prati i poseban osećaj mržnje i želje za progonom svih onih čijim su identitetskom, kulturološkom, nacionalnom i misaonom krugu nekada pripadali! Sve je to već viđeno. Treba izvući pouku i odabrati najbolji model otpora toj zloj bolesti“, kaže Zogović.

Istakao je da je najbitnije sačuvati zdrav razum jer se prvo na njega atakuje te da je nepristajanje najbolji put.

Naglasio je da postoje svetinje sa kojima se ne trguje i koje su vrednije od ovozemaljskog života.

„Nema te cene za koju se prodaju braća i prijatelji. A još manje za koju se prodaju ime i prezime. A Srbija je nama bratska država. I posle Crne Gore ja je volim najviše. Razumeće Srbija da ovo ne činimo mi nego naša odnarođena braća koja su se zbog nesrećne vlasti stavili u službu đavolu. Cilj im je da naprave antagonizme između Srbije i Crne Gore koji se ne mogu vekovima zaliječiti. Đavolja rabota! Nećemo i ne smemo to dozvoliti. Svoj svojega nikad puštat neće“, istakao je Zogović.

„Moje crnogorstvo i moje srpstvo nikada nisu niti će ikada biti u bilo kakvom sukobu. Jednako su mi mili i jednako se ponosim i jednim i drugim“, poručio je Zogović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala