Lavrov: Amerika blokira usvajanje konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD blokiraju stvaranje mehanizma za verifikaciju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja (KBTO) i istovremeno razmeštaju laboratorije po celom svetu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon onlajn-sastanka zemalja članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Prema njegovim rečima, tokom današnjeg sastanka pomenuto je da strategija kolektivne bezbednosti do 2025. godine, koju su usvojili šefovi država-članica ODKB, sadrži nalog Ministarstvima spoljnih poslova da sprovedu zajedničke akcije, čiji je cilj jačanje režima pomenute konvencije. Važno je da se, kako kaže, u okviru konvencije sve države obavežu da će osigurati potpunu transparentnost svojih bioloških aktivnosti izvan nacionalnih teritorija.

„To se, pre svega, odnosi na Sjedinjene Američke Države, koje trenutno jedine blokiraju takav verifikacioni mehanizam u okviru konvencije, a paralelno s tim sprovode vojno-biološke aktivnosti po celom svetu, uključujući u blizini naših granica“, istakao je Lavrov.
Laborant u Centru Ričard Lugara u Gruziji - Sputnik Srbija
Lavrov: Američke biološke laboratorije nalaze se duž ruskih granica

On je dodao da Rusija vodi intenzivan bilateralni dijalog sa partnerima iz ODKB o tim temama.

„Već smo potpisali odgovarajući sporazum sa Tadžikistanom, sarađujemo sa Jermenijom i Kazahstanom. Ovo je takođe veliki deo posla koji bi trebalo da obezbedi ispunjenje obaveza sadržanih u Konvenciji o biološkom oružju, o nedopustivosti preusmeravanja bilo koje biološke aktivnosti na vojne potrebe“, zaključio je ruski ministar.

Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da je virus korona još jedan razlog za razmišljanje o potrebi veće transparentnosti u sferi biološkog oružja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala