Lavrov: Nećemo „padati u histeriju“ zbog odluke Amerike

© Sputnik / The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija neće „padati u histeriju“ zbog odluke Amerike da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle video-sastanka sa kolegama iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

„Maksimalno izbalansirano ćemo analizirati situaciju, polazeći pre svega od sopstvenih nacionalnih interesa i interesa naših saveznika, uključujući Belorusiju …“, rekao je Lavrov.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je prošle nedelje da SAD napuštaju Sporazum o otvorenom nebu, tvrdeći da Rusija krši sporazum.

Lavrov je naglasio da je režim letova iznad Kalinjingradske oblasti koji su obuhvaćeni Sporazumom, u istoj ravni kao režim letova iznad Aljaske. Što se tiče stava Rusije po pitanju letova kod granica Abhazije i Južne Osetije, u okviru Sporazuma, on u skladu je s međunarodnim pravom.

Kada je reč o Kalinjingradskoj oblasti, posle Trampove odluke oglasio se njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O‘Brajan, koji je rekao da je ta oblast„bodež u srcu Evrope“. 

U intervjuu za nemački „Bild“ O‘Brajan je rekao da bi geografski položaj Kalinjingradu omogućio da postane trgovinski hab, centar turizma i kontakata Rusije i Zapadne Evrope, ali su ga, nažalost, kako kaže, ruske vlasti pretvorile u zatvorenu vojnu bazu, prepunu raketa i savremenog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala