Klinička ispitivanja vakcine protiv kovida 19 u Rusiji krajem juna

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaLaborant na Naučno-istraživačkom institutu "Gamaleja" tokom ispitivanja vakcine
Laborant na Naučno-istraživačkom institutu Gamaleja tokom ispitivanja vakcine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski Naučni centar za virusologiju „Vektor“ planira da počne klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona krajem juna, izjavio je u intervjuu za listu „Izvestija“ generalni direktor centra Rinat Maksjutov.

Pre toga planirano je da se dobiju rezultati ispitivanja na životinjama i dobije dozvola za klinička istraživanja od Ministarstva zdravlja Rusije.

Maksjutov je naveo da pre masovne upotrebe vakcina mora uspešno da prođe laboratorijska ispitivanja, uđe u proizvodnju i dobije dozni volumen. Zatim sledi čitav niz pretkliničkih i kliničkih ispitivanja, kao i registracija.

Ranije je direktor Naučno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg saopštio da su zaposleni u centru koji se direktno bave razvojem vakcine, kao i on sam, već vakcinisani i razvili zaštitna antitela.

U Rusiji se ispitivanjem vakcine protiv virusa korona bave i naučnici Naučno-istraživačkog instituta vakcine i seruma u ​​Sankt Peterburgu, a mnoge druge zemlje bave se ispitivanjem lekova.

Vakcina - Sputnik Srbija
Rusija pokreće proizvodnju vakcine protiv korone već krajem leta

Kako je rekao Gincburg, masovna vakcinacija u Rusiji bi mogla da počne početkom jeseni i traje od šest do devet meseci.

Virus korona prvi put je otkriven krajem decembra u gradu Vuhan u Kini. Početkom marta Svetska zdravstvena organizacija epidemiju virusa korona proglasila je za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do sada zaraženo 5,59 miliona ljudi, a više od 347 hiljada je umrlo.

U Rusiji je zabeleženo 353.427 slučajeva kovida 19, od kojih je 118.798 ozdravilo, a 3.633 umrlo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala