Visokorizični lekovi: SZO obustavila testiranje hidroksihlorokina i hlorokina

CC0 / Pexels / Koronavirus — ilustracija
Koronavirus — ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručni tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obustavio je testiranja hidroksihlorokina i hlorokina, lekova protiv kovid 19, zbog povećanog rizika od smrtnosti, a efikasnost leka biće preispitana na osnovu već dobijenih podataka, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus.

Generalni direktor SZO podsetio je da je 22. maja list „Lanset” objavio članak o ispitivanju hidroksihlorokina i hlorokina protiv kovid 19, u kom se navodilo da je pri korišćenju ovih lekova ili njihovih smeša primećena veća smrtnost pacijenata. Nakon toga, SZO okupila je izvršnu grupu za ispitivanje „Solidarnost”, koju čine stručnjaci iz 10 zemalja.

„Izvršna grupa za ispitivanje ‘Solidarnost’, koju predstavlja 10 zemalja-učesnica, sastala se u subotu i saglasila da proceni sveobuhvatne analize i kritičku procenu svih postojećih globalnih podataka. Izvršna grupa uvela je privremenu pauzu za testiranje hidroksihlorokina u okviru ispitivanja ‘Solidarnost’, dok ti podaci ne budu razmotreni od strane Grupe za kontrolu bezbednosti podataka”, istakao je on.

On je još naglasio da se navedeni lekovi „i dalje smatraju bezbednim u lečenju pacijenata s autoimunim bolestima i malarijom”.

Preispitivanje će se odnositi na sve podatke prikupljene o leku tokom ispitivanja „Solidarnost” da bi se utvrdile njegove potencijalne prednosti i neželjeni efekti. Grupa za kontrolu bezbednosti podataka će na sastanku, koji treba da se održi u narednih nekoliko nedelja, razmotriti pitanje sigurnosti lekova.

U ispitivanjima „Solidarnost” SZO, pokrenutim u martu, trenutno učestvuje preko 400 bolnica u 35 zemalja sveta. Ovi testovi ispituju četiri osnovna terapijska leka i smeše lekova, koji mogu biti efikasni protiv kovid 19.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala