Trampov savetnik: Kina reagovala na virus korona kao SSSR na Černobiljsku katastrofu

© AP Photo / Ng Han GuanLekar sa zaštitnom maskom u Vuhanu u Kini
Lekar sa zaštitnom maskom u Vuhanu u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan uporedio je reakciju Kine na pojavu novog virusa korona sa reakcijom Sovjetskog Saveza na nesreću u nuklearnoj elektrani u Černobilju, piše „Politiko“.

Prema navođenju portala, O'Brajan smatra da su kineske vlasti, navodno, pokušale da sakriju epidemiju i da će taj čin ući u istoriju zajedno sa sličnom reakcijom rukovodstva SSSR-a na ono što se dogodilo u Černobilju.

Odgovarajući na pitanje da li su informacije krili vlada ili lokalni zvaničnici, on je rekao je Vašingtonu teško da da odgovor, jer je, kako kaže, Peking proterao sve reportere i nije dozvolio istraživačima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da rade.

„Nevažno je da li su to činili lokalni zvaničnici ili Komunistrička partija Kine ─ radilo se o prikrivanju i na kraju ćemo dopreti do suštine“, istakao je savetnik.

Savetnik šefa države dodao je da je Kina pustila virus „koji je uništio bilione dolara u američkoj ekonomije“,  kao i da je Vašington sada prinuđen da troši sredstva na podršku građana.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je 14. maja da bi Vašington mogao u potpunosti da prekine odnose s Kinom zbog situacije sa virusom korona, što bi omogućilo SAD da uštedi 500 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države redovno optužuju Kinu da nije bila u stanju da obuzda širenje virusa korona, za prikrivanje činjenica i neblagovremenu reakciju. Kineske vlasti više puta su izjavljivale da su se od samog početka pridržavale otvorenog i odgovornog stava u vezi sa objavljivanjem podataka o epidemiji virusa korona.

Černobiljska katastrofa, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani „Lenjin“ u Ukrajini smatra se najvećom ekološkom katastrofom u istoriji nuklearne energije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala