Srbija: Planira se uvođenje testova na antitela, koštaće do 1.200 dinara

© Flickr / U.S. Army RDECOMHemijska labaratorija
Hemijska labaratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se planira uvođenje brzih testova na antitela i da će taj test građani najverovatnije plaćati oko 1.000 ili 1.200 dinara.

Brnabićeva je rekla da će na osnovu tih testova moći da se utvrdi da li je neko preležao virus korona i dodala da cena još nije utvrđena, ali da bi trebalo da koštaju oko 1.000 ili 1.200 dinara.

„Gledali smo da za građane koji žele da se testiraju na antitela imamo simboličnu cenu“, rekla je ona za televiziju „Prva“ i dodala da država neće ništa zarađivati na tim testovima.

Navela je da u ovom trenutku postoji prošireno testiranje za one koji imaju simptome, one koji rade u kolektivima i za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Dodala je i da građani koji su deo velikog istraživanja, a u pitanju je 7.000 domaćinstava, neće plaćati testove.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja građana na televiziji „Prva“ rekla da je rano da se trči pobednički krug, jer virus nije nestao, ali je broj obolelih znatno manji i iznosi oko 1 odsto.

„Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno. Situacija u bolnicama je takva da se bolnice polako vraćaju normalnom režimu rada“, dodala je premijerka.

Kako je rekla, prati se situacija na celoj teritoriji Srbije i država pravovremeno reaguje.

„Važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca i redovno pranje ruku“, objasnila je Brnabićeva.

Ona je rekla da su preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili.

„U lokalnim žarištima su uglavnom asimptomatski bolesnici“, kaže premijerka.

Kada je reč o graničnim prelazima, građanima nije potreban nikakav test.

„Mislim da je odluka da se otvore granice pravovremena“, dodala je premijerka na pitanje o otvaranju svih graničnih prelaza sa Mađarskom.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala