Ruski diplomata: Podaci u okviru Sporazuma o otvorenom nebu moraju biti zaštićeni

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predaja informacija koje budu na raspolaganju zemljama-potpisnicama Sporazuma o otvorenom nebu trećim zemljama, koje ne učestvuju u sporazumu, smatraće se grubim kršenjem „slova i duha“ sporazuma i to mora biti isključeno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Prema sporazumu svaka zemlja-potpisnica može zatražiti podatke o letu, odnosno snimke. Naravno, to nije predviđeno za treće zemlje, koje nisu učesnice sporazuma. Ako polazimo od slova i duha Sporazuma o otvorenom nebu, predaja informacija državama koje nisu deo njega treba da bude isključena. U protivnom, to će biti grubo kršenje obaveza koje države-potpisnice preuzimaju na sebe“, istakao je Gruško.

On je dodao da SAD nisu predlagale Rusiji da pregovaraju u vezi sa njihovom odlukom da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog toga što ga Rusija krši. Moskva kategorički odbacuje takve optužbe i upozorava da Vašington svojom odlukom nanosi još jedan udarac sistemu međunarodne bezbednosti.

Inače, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala