Rusija: Pozadina jasna - etiketirati Beograd kao izvor zla, žalosno što se tome pridružila Crna Gora

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog pristrasnog ocenjivanja ratnih zločina na Balkanu iz devedesetih godina prošlog veka, a pozadina događaja u Prištini i Podgorici je očigledna – etiketirati Beograd kao izvor zla u periodu raspada bivše Jugoslavije i zaštititi one koji su počinili zločine nad Srbima, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„U politizovanju događaja, koji su se odigrali tokom sukoba u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, aktivno učestvuju navodno nezavisne nevladine organizacije, koje decenijama finansiraju zapadne vlade – naručioci. Formiraju se neke strukture za istragu o 'ratnim zločinima', štaviše sa neprikrivenim antisrpskim stavovima“, ukazuje se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva poručuju da pristrasna procena događaja iz poslednje tri decenije na prostorima bivše Jugoslavije, izvrtanje činjenica, proizvoljno „imenovanje počinilaca“ i druge poznate metode političkog usmeravanja, u suprotnosti su sa zadatkom pretvaranja regiona u dinamičan, prosperitetni deo Evrope.

U saopštenju se skreće pažnja na činjenicu da se „porast takve aktivnosti primećuje danas u Podgorici i Prištini“.

Zapad zatvara oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu

Ističe se da se naročito „cinično ponašaju kosovske vlasti, gde su na rukovodećim mestima lica koja su direktno povezana s nečovečnim delima, uključujući otmicu i ubijanje ljudi radi ilegalne trgovine njihovim organima”.

Uprkos dokazima, u Hagu do danas nije pokrenut nijedan sudski proces povodom ovih slučajeva. Pored toga, Zapad zatvara oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu, smrt stotine civila tokom NATO agresije protiv Jugoslavije 1999. godine i strašne posledice ove agresije.

Oružani sukob albanskih separatista iz „Oslobodilačke vojske Kosova” i srpske vojske i policije doveo je 1999. godine do bombardovanja Jugoslavije (u to vreme sastojala se iz Srbije i Crne Gore) od strane snaga NATO-a. Kosovsko-albanske strukture u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku Kosovo ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i brojne druge države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala