Rusi i Japanci lansiraju nanosatelite

© AP PhotoMeđunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Privatna ruska kompanija „Sputnjiks”, u okviru saradnje s japanskim holdingom „Mitsui”, namerava da proizvodi male kosmičke letelice s mogućnošću njihovog lansiranja iz japanskog modula Međunarodne svemirske stanice (MSS), izjavio je portparol „Sputnjiksa”.
„Kompanija ‘Sputnjiks’ i ruska podružnica japanskog holdinga ‘Mitsui’, potpisale su zajednički memorandum o razumevanju, u okviru kog će partneri sarađivati u oblasti proizvodnje i izvoza malih svemirskih letelica, kao i usluga koje se odnose na njih”, istakao je portparol ruske kompanije.

Prema njegovim rečima, „Mitsui” će, konkretno, omogućiti saradnju u oblasti usluga lansiranja nanosatelita formata „KjubSat” s broda MSS.

Trenutno male svemirske letelice s broda MSS ručno lansiraju ruski astronauti tokom boravka u otvorenom svemiru ili pomoću manipulatora iz japanskog modula „Kibo”.

Prvo lansiranje sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Rusija gradi novi satelitski sistem za komunikacije

Portparol „Sputnjiksa” je takođe izjavio da kompanija planira da u četvrtom kvartalu 2020. godine lansira u orbitu pet satelita, od kojih su dva u interesima Tunisa i Saudijske Arabije. Oni će biti lansirani s kosmodroma „Bajkonur” pomoću rakete-nosača „Sojuz-2.1a” u svojstvu propratnog korisnog tereta, zajedno s glavnim južnokorejskim satelitom „CAS500-1” u okviru komercijalnog lansiranja kompanije „Glavkosmos lansirne usluge”.

Ruska kompanija „Sputnjiks” (rezident Inovacionog centra „Skolkovo”) je jedna od prvih privatnih kompanija u Rusiji, koja se bavi proizvodnjom malih svemirskih letelica, brodskih sistema i zemaljske opreme.

Ona je 2014. godine prva u Rusiji proizvela i lansirala u orbitu privatni satelit za daljinsko istraživanje Zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala