Premijer Crne Gore: Sa SPC ćemo da razgovaramo kada se steknu uslovi

© Tanjug / TANJA VALICPremijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razgovori Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Zakonu o slobodi veroispovesti biće nastavljeni kada se za to steknu uslovi, kaže premijer Crne Gore Duško Marković.

On je na konferenciji za novinare u Podgorici rekao da je dobio pismo od Mitropolije i predlog za nastavak razgovora i naveo da se tim povodom čuo s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem uoči 12. maja, prenosi Tanjug.

​„Razgovori mogu da teku samo onda kada se stvori dobar i povoljan ambijent u punom poverenju i spremnosti i jedne i druge strane da se razgovor vodi u dobrom duhu, a ne putem ucena“, rekao je Marković.

On je kazao da je video pojedine najave da će, ako ne počne dijalog, odmah početi protestne litije.

„Ako javna okupljanja budu dozvoljena, sutra neka krenu s litijama. Neka niko ne plaši litijama“, istakao je Marković i ponovio da litije neće biti razlog da Vlada menja svoju politiku.

Bez milosti prema onima koji atakuju na Crnu Goru

On je na konferenciji rekao i da je tražio angažovanje svih kapaciteta da bude istražen slučaj rušenja spomenika organizatorima ustanka 13. jula 1941. u Drugom svetskom ratu na Ravnom lazu, kod Podgorice.

Vozilo policije Crne Gore - Sputnik Srbija
Zbog uništavanja zastava Crne Gore pritvor do 72 sata

„Na to gledamo kao na atak na državu Crnu Goru i njene vrednosti, što je i antifašizam“, rekao je Marković.

On je dodao da veruje da je reč o pojedinačnim slučajevima, kao i u Bijelom Polju gde je oskrnavljeno 12 državnih zastava.

Marković je poručio svim neodgovornim pojedincima da se ne igraju s državom i njenim simbolima i istakao da državni organi neće imati milosti dok takve pojedince ili grupe ne privedu pravdi.​

Mermerna ploča na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, mestu gde je doneta odluka o podizanju narodnog ustanka 13. jula 1941. godine polomljena je 24. maja.

U Bijelom Polju su 23. maja polomljeni postolja i držači, ali i oskrnavljeno 12 državnih zastava, koje se svake godine postavljaju u čast obeležavanja Dana nezavisnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala