Pokretanje Progresivne internacionale — odgovor na rast nejednakosti i autoritarnog nacionalizma

© AP Photo / Anja NiedringhausNoam Čomski
Noam Čomski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa levičarskih intelektualaca i političara najavila je održavanje samit Progresivne internacionale u septembru u Rejkjaviku, u cilju suprotstavljanja sve većem rastu nejednakosti i autoritarnog nacionalizma.

Pokretači i članovi inicijative Progresivne internacionale su američki profesor Noam Čomski, američki senator Berni Sanders, islandska premijerka Katrin Jakobsdotir, bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis, bivši britanski ministar finansija u senci, laburista Džon Mekdonel, bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea i spisateljice Naomi Klajn i Arundati Roj.

Progresivna internacionala lansirana je u trenutku kada su sve glasniji zahtevi za drastičnu promenu globalne ekonomske i političke situacije, budući da je epidemija kovida 19 zaoštrila veliku nejednakost i siromaštvo.

Svet se menja, ilustracija - Sputnik Srbija
Šta nas čeka posle korone – kraj globalizacije, čipovani ljudi, skretanje ka desnici

Iz internacionale pozivaju aktiviste, udruženja, društvene pokrete, političke stranke i sindikate da im se pridruže.

Koordinator progresivne internacionale Dejvid Adler u autorskom tekstu objavljenom na sajtu „Open democracy“ navodi da nikada ranije međunarodna solidarnost nije bila potrebnija - ni više odsutna.

Piše da je pandemija produbila klasnu razliku i da su njom pogođeni najviše najsiromašniji delovi stanovništva širom sveta, dok finansijski špekulanti i transnacionalne korporacije profitiraju. On navodi da iza njih stoje sile krajnje desnice kojima se Progresivna internacionala suprotstavlja.

Istakao je i da samo zajednički međunarodni front može da odgovori obimu krize, povrati institucije i pobedi nad rastućim autoritarnim nacionalizmom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala