Ili da se oni pitaju ili odlaze! Amerika istupa iz organizacija u kojima gubi uticaj

© REUTERS / DENIS BALIBOUSESvetska zdravstvena organizacija (SZO)
Svetska zdravstvena organizacija (SZO)   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika gubi uticaj i na sve moguće načine pokušava da stabilizuje tlo koje im se drma pod nogama. Zato će SAD istupiti iz svih organizacija u kojima više ne mogu da dominiraju i nameću svoje agende i pravila igre, ili će bar pokušati da ih oslabe i obesmisle.

Ovako politikolog Aleksandar Pavić vidi to što američke vlasti razmatraju mogućnost osnivanja pandana Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Kako se pretpostavlja, struktura će biti formirana pri Stejt departmentu, a zadatak će joj biti reagovanje na izbijanje epidemija.

Prema pisanju lista „Politiko“, koordinatori Stejt departmenta bi trebalo da kontrolišu spremnost za reagovanje na moguće izbijanje opasnih bolesti i rešavaju pitanja vezana za izradu i primenu vakcine, a nova struktura biće efikasnija od postojeće međunarodne organizacije, kojoj je američki predsednik ukinuo finansiranje.

Amerika istupa iz organizacija u kojima gubi uticaj

Pavić smatra da su Tramp i establišment u Vašingtonu nezadovoljni time što više nemaju odlučujuću reč u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, što se videlo na poslednjem sastanku SZO, gde američki predlozi nisu prolazili, a Kina i Rusija su mogle da mobilišu mnogo više podrške za svoje stavove nego Amerika.

„Zato je američki stav da one institucije koje SAD ne mogu da kontrolišu — ne valjaju, a ovo je početak formiranja neke paralelne organizacije, koja sigurno neće biti ograničena samo na Ameriku, ali će pre svega biti mesto gde će SAD moći ubuduće da rade po svom nahođenju. Dakle, gde će Amerika moći da reaguje na neke buduće pandemije, prave ili lažne, da unutar toga postavlja okvir koji će najviše odgovarati njenim multinacionalnim farmaceutskim kompanijama, da određuje koji će biti standardi za vakcine i da te vakcine nametne što većem broju zemalja“, uveren je Pavić.

Kako kaže, ova kampanja ide paralelno sa demonizacijom Kine, zemljom koja je najveća pretnja američkom globalnom liderstvu. Ipak, dodaje, jedno je kada hoćete da centralizujete sopstvenu reakciju na neke buduće nepogode, bile one prirodne ili veštačke, a drugo je kada imate ambiciju da napravite neku paralelnu globalnu organizaciju, da u nju polako privučete svoje saveznike i vazale i da tako napravite pandan Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Mislim da je to krajnji domet ove Trampove ambicije, a ovo sada je prvi korak ka osamostaljivanju Amerike od SZO. Mislim da je procena Vašingtona da nema šanse da će ikada ponovo moći da povrati izgubljeni uticaj u toj organizaciji“, smatra naš sagovornik.

SZO se neće urušiti bez SAD

Pavić veruje da će Amerika pokušati da privuče k sebi što više zemalja i tako oslabi Svetsku zdravstvenu organizaciju, baš kao što sada prave paralelnu mrežu finansiranja infrastrukturnih projekata, koja treba da bude pandan kineskom projektu „Pojas i put“. Tramp će, kako misli, pokušati da u sve ovo uvuče neke centralnoameričke i južnoameričke zemlje, a očekivano je da će mu se prikloniti Kolumbija i Brazil.

„Amerikanci vide da u mnogo čemu gube trku sa Kinezima i Rusima, da svet postaje multipolaran i radije će probati da čak i podele svet na deo koji je pod američkim patronatom, da ga bar odele od dela koji je multipolaran, gde su Kina, Rusija i druge zemlje koje ne žele više da trpe diktat. Ipak, mislim da se Svetska zdravstvena organizacija neće urušiti, jer je veliko pitanje koliko će Tramp biti u stanju da privuče na svoju stranu zemlje Evropske unije“, napominje politikolog.

Iako, dodaje on, ima nekoliko zemalja EU koje su američki vazali, poput Holandije, baltičkih država i Poljske, unutar Unije takođe postoje države koje ne žele da se odreknu svojih veza sa Kinom. Na tim zemljama je, kako navodi, da procene da li žele da učestvuju u pravljenju paralelnog sveta pod angloameričkom dominacijom, ili žele da se pomire sa multipolarizmom koji se gradi.

Uticaj farmaceutskih korporacija

Kina je već pojačala svoju podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i sigurno je da ta institucija neće propasti bez Amerike u njoj. Sa druge strane, po SZO čak ne bi bilo ni loše da se američki uticaj smanji, jer bi se time smanjio i uticaj američkih farmaceutskih korporacija kojima je profit na prvom mestu, koji pokušavaju da nametnu svoje standarde svima drugima i koji pandemije vide kao prilike za zaradu, a ne kao nesreće u kojima treba reagovati i pomoći što većem broju ljudi“, ocenjuje Aleksandar Pavić.

Prema pisanju lista „Politiko“, na čelo nove američke strukture može doći Debora Birks, koordinator radne grupe Bele kuće za situaciju sa virusom korona.

Podsetimo, SAD su bile najveći donator SZO. Američki predsednik je privremeno obustavio finansiranje SZO 14. aprila, optuživši tu organizaciju da promoviše „kineske dezinformacije“ o pandemiji virusa korona i poručivši da će njegova administracija preispitati rad SZO. Zvaničnici SZO su negirali te tvrdnje, a Kina je insistirala da je postupala transparentno i otvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala