Eksperiment u Moskvi: Aplikacija umesto lične karte

CC0 / Pixabay / Mobilni telefon
Mobilni telefon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo za digitalni razvoj, komunikacije i medije Rusije predložilo je da se u Moskvi sprovede eksperiment tokom koga bi se za potrebe korišćenja određenih državnih, opštinskih i drugih usluga, umesto lične karte, koristila specijalna aplikacija na mobilnom telefonu.

Prema navodima, predviđeno je da se eksperiment sprovede od 1. jula 2020. godine do 31. decembra 2021. godine.

Aplikacija će dobiti naziv „Mobilni identifikator“, a planirano je da zameni korišćenje lične karte na teritoriji Rusije.

U skladu s predlogom ministarstva, aplikacija će zamenjivati ličnu kartu, između ostalog, prilikom korišćenja državnih usluga elektronskim putem, na primer, prilikom sklapanja elektronskih ugovora o radu, kao i prilikom kupovine avio i železničkih karata za putovanja unutar zemlje.

Prema opisu, aplikacija „Mobilna identifikator“ je specijalni softver, koji će se instalirati na mobilne uređaje koji imaju pristup internetu, kao što su smartfoni i tableti.

Pravo na aktiviranje aplikacije tokom eksperimenta imaće punoletni ruski građani, sa prebivalištem u ruskoj prestonici koji već poseduju ličnu kartu, a da bi se aktivirala mobilna aplikacija, građani će morati da dostave i svoje biometrijske podatke.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala