Bugarski eskpert: Ako Skoplje ne prizna bugarske korene jezika, ostaće pred vratima EU

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dokle god Severna Makedonija ne priznaje bugarske korene svog jezika, koji su veštački stvorili srpski akademici 1945. godine, Bugarska je neće pustiti u EU, izjavio je stručnjak za međunarodne odnose, bugarski novinar Velizar Enčev.

Komentarišući izjave makedonskih političara povodom Dana slovenske pismenosti koji je juče obeležen, novinar je istakao da je ogorčen saopštenjem lidera opozicione makedonske stranke VMRO DPMNE Hristiana Mickoskog koji je izjavio da su Ćirilo i Metodije makedonski prosvetitelji.

Enčev je nezadovoljan i zbog toga što je premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio da je ćirilica napravljena za standardizaciju makedonskog jezika.

„Dokle god ne priznajete bugarske korene svog jezika, koji su veštački stvorili srpski akademici 1945. godine, Bugarska vas neće pustiti u EU. Car Samuilo, cela plejada stvaralaca Bugarskog preporoda i Goce Delčev su Bugari i njihovo stvaralaštvo je bugarsko! Ako ne prihvatite ove neosporne istorijske činjenice, ostaćete pred vratima Evropske unije“, istakao je bugarski novinar.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema nameru da revidira svoju istoriju, a zajednička bugarsko-makedonska komisija za istorijska pitanja služi samo kao alibi za Brisel i Sofiju dok Skoplje ne dobije poziv za pregovore o stupanju u EU.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija
Bugarska: Umesto što se svađaju s nama, Makedonci bolje da paze da ne postanu manjina u svojoj zemlji

Zar je normalno da nakon ove antibugarske paljbe, koja ne prestaje poslednjih 75. godina, nastavljaju da se brinu o zemlji koja otvoreno sabotira Sporazum o prijateljstvu i koja pretenduje na našu istoriju?“, izjavio je novinar u intervjuu za portal „Epicentar“.

Prema njegovim rečima, Grčka je potpisivanjem Prespanskog sporazuma dobila od Severne Makedonije sve, za razliku od Bugarske koja je godinu dana ranije zaključila Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji.

U slučaju Grčke, Makedonci su morali da se odreknu takozvane antikvizacije makedonske istorije, da promene ime svoje zemlje i da unesu izmene u ustav.

„A šta je od 1. avgusta 2017. godine dobila Bugarska, članica EU i NATO-a? Skoplje je velikodušno pristalo da bude deo bugarsko-makedonske istorijske komisije, koja će diskutovati o sadržaju udžbenika istorije, književnosti i geografije, koji se izdaju u tim zemljama. I ništa više! Za tako skromno obećanje Severne Makedonije, koja prisvaja bugarsku istoriju i kulturu, članica EU i NATO (Bugarska) dozvolila im je da stupe u NATO, a da pritom nije dobila ni stoti deo onoga što je Skoplje dalo Grčkoj“, rekao je novinar.

Prema njegovim rečima, da je Sofija imala „samopoštovanje“ kao Grčka, mogla je postaviti Skoplju stroge uslove.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala